Hopp til innhold

Radioaktiv lekkasje om bord på atomisbryter

En radioaktiv lekkasje på en russisk atomisbryter har gjort at båten nå går til havn i Murmansk.

Taimyr

Atomisbryteren «Taimyr» er nå på vei mot havnen i Murmansk etter at det ble oppdaget en radioaktiv lakkasje om bord på båten.

Foto: ANDREY PRONIN / Afp

Båten befinner seg nå mellom Novalja Semlja og fastlandet. Problemer med en mekanisme som styrer kjølesystemet skal ha forårsaket radioaktiviteten, skriver nettavisen BarentsObserver.

En talsmann for den russiske atomflåten Rostatomflot melder at utslippet er gradert til 0 på den internasjonale skalaen for atomuhell (INES).

Skalaen indikerer hvor alvorlig en atomulykke er på en skala fra 1-7. Null betyr at det ikke har vært noen vesentlig trussel for verken folk om bord, eller miljøet rundt båten.

På vei mot Murmansk

Det eksakte tidspunktet for lekkasjen er ikke rapportert, men «Taimyr» skal være på vei mot Murmansk- og skal nå krysse den østlige delen av Barentshavet før den når havnen der.

Russlands atomdrevne isbryterflåte har sin hjemmehavn i den nordlige delen av Murmansk, som er verdens største by nord for polarsirkelen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ble oppdaget tidlig

Video Lekkasje på atomisbryter

VIDEO: Lekkasje på atomisbryter

En kort pressemelding postet av atomflåten, sier lekkasjen ble oppdaget under en planlagt nedstenging av reaktoren ombord.

For øyeblikket holder man en styrket overvåkning av reaktoren.

– Mindre hendelse

Norge og Russland har en avtale om å varsle hverandre når det skjer større atomulykker og uhell.

– Russiske myndigheteropplyser at det er målt for høye strålinger i tilknytning til en raktor på isbrytereren Taimyr, sier seksjonssjef i Statens strålevern, Eldrid Holo til NRK.

– Hvordan vurderer dere dette i forhold til strålefare?

– Vi vurderer dette som en mindre hendelse, som ikke er varslingspliktig i forhold til avtalen mellom Norge og Russland, og som en hendelse som ikke har konsekvenser for mennesker eller miljø, sier Holo.

Hørte om lekkasjen gjennom media

Statens stålevern fikk vite om hendelsen gjennom media, og tok selv kontakt med russiske myndigheter for å få klarhet i hva som hadde skjedd.

Havnebyen Murmansk ligger rundt 25 mil fra Kirkenes like ved grensa.



Flere nyheter fra Troms og Finnmark