Hopp til innhold

– Militær tilstedeværelse i nord fremmer stabilitet og sikkerhet

Det sier generalløytnant Bernt Brovold. Denne uka gjennomføres den norsk-russiske øvelsen POMOR 2011, langs kysten av Nordvestrussland og Norge.

Nå gjennomføres en norsk-russisk militærøvelse

Feiring av Seierens dag 9. mai i den russiske marinebyen Severomorsk i Murmansk

Foto: Georg Austad

Norges nye fregatt, «KNM Helge Ingstad» deltar på øvelsen sammen med en russisk destroyer i Udaloyklassen. Fartøyene i denne klassen er spesialisert for antiubåtkrigføring.

I tillegg vil det delta norske og russiske jagerfly og maritime patruljefly.

Omfattende program

Norsk-russisk øvelse i nord

Norsk-russisk øvelse i nord

Foto: Georg Austad

Det er lagt opp til et omfattende øvingsprogram både utenfor Kolakysten, Finnmark og Troms, hvor hovedfokus er lagt på såkalte maritime sikkerhetsoperasjoner.

Fartøyene skal øve både skyting mot sjømål, samvirke ved søke- og redningsoperasjoner, assistanse ved nødssituasjoner til havs og antipiratoperasjoner. Det vil også bli gjennomført bordingsoperasjoner og samvirke med flyressurser.

Når det gjelder Nordområdene fremstår disse som et særdeles fredelig område, og vi ser i dag ingen umiddelbare tegn til konflikter, sier generalløytnant Bernt Brovold.


Første gang i 1994

Det er vår oppfatning at militær tilstedeværelse i nord fremmer stabilitet og sikkerhet, så lenge den er konsekvent og forutsigbar. Det skapes blant annet gjennom mine møter med Russlands militære sjefer i nord, legger generalløytnant Bernt Brovold til.

Første Pomorøvelse ble avholdt med felles seilas mellom Tromsø og Kirkenes i 1994, hvor en russisk fregatt deltok sammen med norske, danske, tyske og canadiske fartøyer.

Øvelsen ble videreført i 2010 med ytterligere øvingsmomenter gjennom et øvingsscenario som strakk seg fra Bergen til Severomorsk i Russland.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark