Hopp til innhold

Ingen ambulansefly til Svalbard

Askeskyen fra Grimsvötn på Island har stoppet ambulanseflytrafikken mellom Svalbard og fastlandet.

Flyplassen på Svalbard

Flyplassen på Svalbard kan bli stengt for flytrafikk, om askeskyen kommer inn i norsk luftrom.

Foto: Bernt Olsen / NRK

– Lufttransport har blitt nødt til å stenge ambulanseflyvningen til og fra Svalbard, fordi det blir for langt å fly mot øst for å komme rundt askeskyen, forteller klinikksjef ved akuttmedisinsk klinikk på UNN, Jon Mathisen til NRK.


Dermed er det ikke mulig å fly pasienter fra flyplassen i Longyearbyen og ned til Tromsø.

– Vi må si som under vulkanutbruddet i fjor, at vi må oppfordre folk til å være forsiktige. Vi holder kontakt med sykehuset i Longyearbyen, og gir dem råd, sier Mathisen.

Ikke bekymret

Overlege ved Longyearbyen sykehus, Søren Nissen er så langt ikke bekymret for at sykehuset ikke får fraktet pasienter til Tromsø.

Longyearbyen sykehus er utstyrt med en moderne operasjonsstue og seks sengeplasser for pasienter. Det jobber i dag to kirurger og en allmennpraktiker på sykehuset, og det er ansatt både anestesisykepleiere og operasjonssykepleiere.

En av legene er gynekolog og det er ansatt en jordmor i byen. Nissen er derfor ikek bekymret for å få en fødsel i hendene, selv om ambulanseflyene står på bakken. Gravide kvinner sendes ned fra Longyearbyen tre uker før termin.

– For øyeblikket har vi god bemanning, og vi er rustet til å ta oss av de fleste skader og sykdommer, sier Nissen.

Askesky

Kystvaktskipet Barentshav er på vei nordover til Bjørnøya. Her skal de ligge i beredskap i tilfelle det skal være behov for pasienttransport fra Svalbard.

– Vi har fått spørsmål fra Sysselmannen om å legge et skip ved Bjørnøya. Da kan pasienter flys fra Longyearbyen til Bjørnøya, og vi kan frakte dem til Tromsø, sier avdelingsleder ved operasjonsavdelinga i KV Nord, Lars Kjøren.

Mens ambulanseflyet bruker rundt to timer mellom Longyearbyen og Tromsø, regner KV Barentshav med å bruke mellom 12 og 13 timer fra Bjørnøya til fastlandet. I tillegg kommer transport med helikopter fra Longyearbyen.

– Det tar lengre tid, men er eneste alternativ når det ikke går fly, sier Kjøren.

Kystvakt i beredskap

Da askeskyen fra Eyafjallajökull rammet ambulansetrafikken til Svalbard i fjor, ble blant annet Kystvakten satt i beredskap for å plukke opp pasienter fra helikopter ved Sørkapp helt sør på øygruppa.

– Da hadde vi ingen pasienter vi måtte frakte ned, sier Kjøren.

Kystvakten kommer til å ha skip i området så lenge luftrommet er stengt. Sysselmannsskipet Nordsyssel vil ligge ved Bjørnøya fram til KV Barentshav kommer fram til øya ved midnatt i kveld.

Nissen håper at askeskyen ikke blir liggende like lenge som i fjor. Og sier det ikke er alle scenarioer de er like optimistiske til å måtte håndtere i Longyearbyen.

– Om jeg skal nevne noe vi ikke ønsker på gjøre her opper, er det nevrokirurgi. Det har vi ikke ekspertise på, sier Nissen.

Det er så langt ikke meldt om noen pasienter som trenger fly ned fra Svalbard.

Kan ramme rutefly

Det er også mulig at askeskyen kan ramme den ordinære ruteflytrafikken mellom Svalbard og fastlandet i løpet av dagen.

– Den armen av askeskyen som beveger seg mot nordøst kommer til å passere mellom Svalbard og fastlandet i dag. Den ser ikke ut til å berøre fastlandet, sier vakthavende statsmeteorolog John Austerheim.

Dette vil trolig skje i løpet av mandag kveld. Skyen vil passere nord for Finnmarkskysten, og bevege seg videre mot Russland.

– Over fastlandet har vi nå gunstige vinder, som gjør at asken blåser bort fra oss, sier Austerheim.

Kan ramme flytrafikk

Dersom askeskyen når luftrommet mellom Norge og Svalbard, kan dette ramme lufttrafikken til og fra øygruppen.

Lufthavnsjef ved Tromsø lufthavn, Hans Børre Joakimsen forteller at det både kan føre til kansellerte fly, og at flyene må ta en annen rute til og fra Svalbard.

– Avinor overvåker utviklingen, og foreløpig ser det bar ut for fastlandet sin del, sier Joakimsen.

Aktiv vulkan

Ved Tromsø lufthavn får de fortløpende oppdateringer fra Avinor sentralt utover dagen.

Joakimsen tror ikke denne askeskyen vil ramme på samme måte som utbruddet fra Eyafjallajökul som førte til store problemer i lufttrafikken i fjor.

Det var lørdag kveld at vulkanen Grimsvötn våknet til liv, og spydde en søyle med aske og gass 20 kilometer opp i lufta. Luftrommet over Island har siden da vært stengt.

Mandag morgen forteller vakthavende ved Islands meteorologiske institutt til NRK at utbruddet fra Grimsvötn er i ferd med å avta, og at søylen av aske og damp fra vulkanen har gått ned fra omtrent 20 kilometers til 10 kilometers høyde.

Grimsvötn er en av Islands mest aktive vulkaner, og har utbrudd omtrent hvert femte år. Vulkanen ligger under Vatnajökull, som er Islands største isbre.

Sysselmannen og beredskapsinstansene på Svalbard har i formiddag møte for å diskutere beredskapen på øygruppa.