Hopp til innhold

– Helt uakseptabelt

Formannskapet i Alta krever at det umiddelbart blir satt i gang tiltak for å øke elevkapasiteten ved Alta videregående skole.

Simen Kristoffersen

Videregåendeelev Simen Kristoffersen sier han kjenner flere som har droppet skole siden de ikke kom inn i Alta.

Foto: Kai Erik Bull

Som NRK skrev tidligere i uken, er det over 300 primærsøkere mer til Alta videregående enn det er skoleplasser.

– Tilbudet ved Alta videregående skole må umiddelbart økes, på bakgrunn av den store oversøkingen som vi har fra opptaksområdet som er Alta, Kautokeino, Loppa og Hasvik, sier Monica Nielsen i formannskapet.

Hun er også varaordførerkandidat for Arbeiderpartiet i kommunen. Fra høsten er det 123 elever som ikke får skoleplass i Alta, selv om de sogner til denne skolen.

– For lite tilbud

Nielsen mener at situasjonen nå er uholdbar.

– Det er for mange elever som må reise bort for å få ta videregående utdanning. Vi vet at frafallsprosenten er veldig stor i Finnmark, og vi ser at tilbudet ved skolen her er alt for liten, fortsetter Nilsen

Fylkesråd for kompetanse, Knut Mortensen, medgir at løsninga for å sikre at primærsøker til de store byene får plass, er å øke kapasiteten på blant annet Alta videregående skole.

Fikk én ny klasse

– Man må selvsagt da opprette flere klasser der, det er vel sånn man kan løse det. Men når det er sagt så ser vi at det allerede er mange skoleplasser i Alta, dem har et stort antall og en tredel av totalt antall skoleplasser i Finnmark.

På onsdag hadde kompetanseutvalget til Finnmark fylkeskommune møte og vedtok å opprette én ny klasse i Alta, på bekostning av Vardø videregående skole. De mistet halvannen skoleklasse.

Men fortsatt er det 300 elever som har Alta som førstevalg som ikke vil komme inn på skolen til høsten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark