Hopp til innhold

– Burde hatt flere våpen og våken vakt

Britene som ble angrepet av isbjørn på Svalbard fredag hadde bare med ett våpen. Erfarne svalbardfarere mener dette er for lite.

Aasheim front

Stein P Aasheim mener en gruppe på 13 personer bør ha minst to våpen på tur på Svalbard.

Foto: Scanpix/Sysselmannen på Svalbard / Montasje

RBD4F8B.IPT

Stein P Aasheim måtte selv skyte en bjørn i 2003.

Foto: Andreas Rødø / SCANPIX

– For en så stor gruppe mener jeg de burde hatt med flere våpen, og de er absolutt mange nok til å gå våken isbjørnvakt, det sier eventyrer, forfatter og tidligere fangstmann på Svalbard, Stein P Aasheim.

Han har erfaring fra mange turer på Svalbard. Sammen med kona og to døtre på 6 og 13 år, bodde han ett år på fangststasjonen Austfjordneset i begynnelsen av 2000-tallet.

– Antallet våpen er et veldig relevant spørsmål. Da vi var på skitur far Ny-Ålesund til Longyearbyen i vår, var vi fire personer i to telt. Da hadde vi ett våpen i hvert telt, sier Aasheim.

17-åring drept

Forrige fredag ble 17 år gamle Horatio Chapple drept, og fire britiske ungdommer skadet da en isbjørn angrep teltleiren til en gruppe fra den britiske organisasjonen BSES.

11 ungdommer i alderen 16 til 23 år, og deres to ledere på 27 og 29 år lå fordelt på fire telt.

De hadde kun med seg ett våpen, en eldre mauser. I tillegg hadde de signalpenner for å skremme bjørnen, og snublebluss spent opp rundt leiren.

Rutine med ett våpen

Da den ene lederen skulle prøve å skyte bjørnen, ville ikke rifle avfyre skuddet. Fire ganger klikket våpenet, før Mike Reid (27) fikk plukket opp et skudd og fyrt av. Da var han selv skadd av bjørnen.

Teltleir

Teltleiren til ungdommene lå ved hampusfjellets om ligger på Von Post-breen.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard

I avhør har ungdommene som var med på ekspedisjonen fortalt at det var vanlig rutine i BSES med ett våpen og to signalpenner på hver gruppe.

– Når de brukte snublebluss, var det ingen våken isbjørnvakt om natta, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand, som har avhørt ungdommene.

– Burde se på våpenbruk

– Mange kommer til Svalbard, og får leid en gammel mauserrifle før de skal ut på tur. Men det har slått meg at det bør bli sett på våpenbruk, og hva slags våpenerfaring de som reiser ut i felt har. Det er lett å tenke at vi har med en børse og er trygge, men skal du fyre av et skudd mot en bjørn, er det gjerne en litt panisk stemning, sier Aasheim.

Han er derfor imponert over at skuddet som til slutt drepte bjørnen traff den rett i hodet, og var dødelig.

Februar 2003 måtte Aasheim selv drepe en bjørn på få meters hold. Den var på vei inn gjennom vinduet på fangststasjonen på Austfjordneset.

– Da bjørnen ble obdusert, var vi overrasket over hvor dårlig skuddene hadde truffet. Situasjonen var veldig stressa, selv om bjørnen sto i ro akkurat da jeg skjøt, og det var på et par meters hold, sier Aasheim.

Isbjørnen kommer plutselig

Han innrømmer at både han og andre som reiser på Svalbard ikke alltid følger alle forholdsreglene man kjenner til når man skal på tur.

– På skituren i år hadde vi ingen bjørnevakt, siden vi var så få. Det var dessuten så dårlig vær at det ikke var råd å sitte ute, og vinden fikk snubleblussene til å gå av, sier han.

Aasheim mener de neppe ville ha oppdaget en bjørn før den var midt i leiren.

– Alle som har opplevd isbjørn på nært hold, er overrasket over hvor plutselig den dukker opp, tett på, sier Aasheim.

Skadd isbjørnangrep

En av de skadde ungdommene bæres til Sysselmannens helikopter.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard

Bør ha våken vakt

Han mener derfor at det er veldig viktig at snubleblussene settes opp riktig, og at de blir testet ut før man drar på tur.

– Er det feilfunksjon på blussene er det alvorlig. Viser det seg at de er satt opp feil, er det noe man kan skjerpe seg på, sier Aasheim.

Han mener likevel det er viktig å satse på våken vakt dersom gruppa er stor nok, og ikke satse blindt på snubleblussene.

– Når blussene går av, er bjørnen midt mellom teltene dersom den ikke blir skremt bort.

Ousland anbefaler flere våpen

Også polfarer Børge Ousland mener det er risikabelt å satse på bare ett våpen på en slik tur.

– På en slik tur ville jeg hatt med minst to våpen, sier han.

Ousland sier at han heller ikke stoler blindt på riflen som isbjørnbeskyttelse

– De fleste turene jeg kjører går til Nordpolen. Her er det svært lite bjørn. Da har jeg med minst ett våpen, signalpistol og pepperspray som skremmemiddel, sier Ousland.

Børge Ousland før avreise

Eventyreren Børge Ousland ville ikke stolt bare på riflen på tur på Svalbard.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

På Svalbard, hvor sjansen for å møte på en isbjørn er større, mener Ousland at en revolver i tillegg til rifla ville skapt mer sikkerhet.

– At de prøvde å skyte fire skudd kan jo tyde på at det er noe feil med tennmekanismen, men det får det bli opp til politiet å undersøke, sier Ousland.

– Har gjort to feil

– Man kan si at hvis du kommer i en situasjon der du må skyte en bjørn, da har du gjort noe galt, sier John Inge Karlsen, materielltekniker ved Universitetet på Svalbard (UNIS) til Aftenposten.

Han har i åtte år jobbet med sikkerheten til forskere og studenter som skal ut i felt fra Unis. Karlsen mener det britiske reisefølget har gjort minst to feil.

– Det at de ikke har hatt bjørnevakt, er en feilvurdering. På universitetets base har vi isbjørnvakt døgnet rundt, i tillegg til snublebluss, sier Karlsen.

Han legger til at det at snubleblussene ikke gikk av da bjørnen gikk inn i leiren, kan tyde på at blussene er montert feil eller ikke virker som de skal.

NORWAY-BEAR-ATTACK A part of the tripwire system is seen at the camp where a polar bear attacked a group of British campers on Friday, in Spitsbergen

Snubleblussene til de britiske ungdommene gikk ikke av slik de skulle.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

En rifle per gruppe

UNIS har utviklet en egen type snublebluss som de også selger. Stein P Aasheim sverger til forsvarets snublebluss.

BSES skal ha hatt med seg egne snublebluss fra Storbritannia.

Video 8f5744e3-ab76-47b3-9a61-3cfdec165970.jpeg

Snublebluss som isbjørnsikring

Norsk Polarinstitutt har mange turer ut i felt på Svalbard hvert år. De har som standard at det skal være med minimum en rifle per gruppe. Deler gruppen seg opp, skal hver av de mindre gruppene ha våpen.

I tillegg anbefaler de å ha med signalpistol, det sier avdelingsdirektør i operasjons- og logistikkavdelingen hos NP, Øystein Mikelborg.

Ingen nye regler

NP har alltid med snublebluss når de skal ligge i telt på Svalbard, og bruker bare Forsvarets snublebluss.

Liv Asta Ødegaard, kommunikasjonsansvarlig hos Sysselmannen sier til Aftenposten at det er for tidlig å si om reglene på dette området bør endres.

Tirsdag blir mesteparten av de rundt 70 ungdommene fra BSES som er igjen på Svalbard, fløyet ned fra øya.