Hopp til innhold

Lappet sammen livstruende skadde kamerater

Førstehjelpen de britiske tenåringene utførte etter isbjørnangrepet på Svalbard forrige fredag kan ha reddet livet til de fire skadde.

Skadd isbjørnangrep

De fire skadde etter isbjørnangrepet fikk livsviktig førstehjelp av kameratene i leiren.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard

Etter å ha varslet Sysselmannen om isbjørnangrepet på satellittelefon, forbandt ungdommene i tenårene de fire skaddes sår som best de kunne, holdt dem varme, og sørget for at de hadde åpne luftveier.

– Det kan ha reddet livet på de to lederne som var hardest skadd, sier Christopher Press, sjeflege i leiren til British Schools Exploring Society (BSES) til Svalbardposten.

Fredag for en uke siden ble 17 år gamle Horatio Chapple drept, og fire ungdommer alvorlig skadd da en isbjørn angrep en teltleir med 13 personer ved Hampusfjellet på Von Postbreen, rundt fire mil fra Longyearbyen.

Teltleir

Åtte ungdommer mellom 16 og 17 år var alene om å gi førstehjelp.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard

– Stolt av ungdommene

Med begge de to lederne alvorlig skadd, måtte ungdommene på 16 og 17 år selv ta seg av de fire som hadde store skader i hode og nakke.

De fulgte ifølge legen BSES sine nødprosedyrer til punkt og prikke. Da de ringte legen, som lå i en annen leir for å be om råd, hadde de alt gjort alt som var mulig å gjøre for kameratene på stedet.

– De var bemerkelsesverdig rolige og rasjonelle. De er 16 og 17 år gamle, og de fikk ikke panikk. Jeg er svært stolt av dem, sier Press.

Vurderer sikkerheten

BSES vurderer nå sikkerhetsrutinene før framtidige ekspedisjoner på Svalbard.

– Vi tenker på å utstyre alle lederne med signalpistol og ha to runder med snublebluss. Vi gjennomgår alt. Vi vurderer også om vi trenger to rifler per gruppe, sier Richard Payne, leirsjef i BSES til Svalbardposten.

Hovedleir

Hovedleiren ved Tempelfjorden der alle deltakerne ble samlet etter angrepet.

Foto: Sysselmannen på Svalbard / SCANPIX

Leder Mike Reid (29) klarte å drepe bjørnen med et skudd i hodet, men det var først etter at rifla hadde streiket fire ganger, og Reid selv var blitt alvorlig skadd i angrepet.

I teltleiren var det en rifle, og to signalpenner for å skremme isbjørnen. Disse var det lederne som hadde ansvar for.

Isbjørnvakt

Totalt hadde ekspedisjonen med åtte rifler, alle eldre mausere som var leid i Longyearbyen. Disse ble fordelt på de sju teltleirene, og på et team av tre leger som var med på ekspedisjonen.

Snublebluss

Snubleblussene ble støttet opp av stein. De fungerte ikek som de skulle da bjørnen angrep.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard / Scanpix

Lederne fikk skytetrening både i England, i Longyearbyen og ved base camp i tempelfjorden. Ungdommene som deltok på ekspedisjonen ble også opplært i å håndtere våpen.

Payne forteller at det var våken isbjørnvakt i hovedleiren da alle 90 ungdommer og ledere var samlet, men at de mindre leirene bare hadde våken vakt hvis det nettopp var sett bjørn.

– Guiden og den vitenskapelig ansvarlige (de to voksne lederne red.anm.) kan ikke sitte bjørnevakt hver natt, og studentene kan bli trøtt, noe som kan føre til andre ulykker, sier Payne til avisa.

Video Britisk 17 åring drept av aibjørn

Britisk 17 åring drept av aibjørn

Egen etterforskning

I en pressemelding på sine egne sider, skriver BSES at de skal ha sin egen etterforskning av angrepet, parallelt med Sysselmannens etterforskning.

«Vi skal se på rutiner, utstyr og snakke med vitner for å se om noe kunne vært gjort for å unngå denne tragiske hendelsen,» skriver BSES.

En uavhengig tredjepart skal gjøre undersøkelsene, og resultatene skal offentliggjøres.