Hopp til innhold

Skal finkjemme Barentshavet

Forskere fra Havforskningsinstituttet er nå i gang med høstjakten. Fire fartøy skal nå finkjemme Barentshavet når de drar ut på årets «økosystemtokt».

Økosystemtokt

Toktkoordinator Lis L. Jørgensen, toktleder Jostein Røttingen (t. h.), og reder og skipper Espen Ervik.

Foto: Gunnar Sætra, Havforskningsinstituttet

I alt er det fem fartøy som deltar i «økosystemtokten» i Barentshavet. Her skal forskere gjøre undersøkelser for så å kartlegge hvordan livet i Barentshavet egentlig er.

– Hver prikk på dette kartet er en stasjon. Og på hver stasjon skal vi gjøre en hel del undersøkelser, forteller toktkoordinator Lis L. Jørgensen.

Registrerer hval og flytende søppel

Økosystemtokt

Økosystemtokten har et heftig program forran seg.

Foto: Havforskningsinstituttet

Hun ramser opp en rekke vitenskapelige undersøkelser som skal bli gjort. Hver stasjon tar mellom 1 til fire timer, og hver båt er ute mellom 1 til 4 uker.

– Vi bruker trål for å ta opp alt ifra fisk til skjell, sjøstjerner og plankton. Vi måler dybde og temperatur, og registrerer sel, fugler, hval og flytende søppel. All fangsten blir artsbestemt, telt og veid elektronisk. Vi ser på genetikken, tilstanden på organismene, og de viktigste fiskeslagene analyserer vi ned på molekylnivå, forteller Jørgensen.

Påvirker naturen

Seinere i høst skal forskerne fra Havforskingsinstituttet møte kollegaer ved Pinro (Havforskingsinstituttet i Murmansk) for å samordne funnene som de ulike fartøyene gjør i løpet av økosystemtoktet. Alt skal inn i en felles database.

– Vi har holdt på med dette siden 2003, og samarbeidet med russerne i mange år nå. Vi prøver å gjøre selve undersøkelsene på kortest mulig tid, forteller hun.

– Men all denne trålingen og forskningen. Gjør dere ikke selv skade på livet i Barentshavet?

– Vi påvirker nok naturen. Men skal vi finne ut om den blir påvirket må vi selv påvirke den. Men det kan fort bli verre ved å bare la det stå til, sier Jørgensen.



Flere nyheter fra Troms og Finnmark