Hopp til innhold

Tilbyr jegere og andre rabiesvaksine

Folkehelseinstituttet råder både voksne og barn som har vært i direkte kontakt med reinsdyr i forbindelse med årets jakt på Svalbard til å vaksinere seg mot rabies.

Polarrev på Svalbard

Sysselmannen prioriterer å sette ut feller for å fange polarrev rundt Longyearbyen. Målet er å begrense spredning av rabies.

Foto: Espen Stokke / Sysselmannen

Rådet kommer etter at to hardt smittede reinsdyr ble avlivet sist søndag.

Alle som har berørt spytt, munnhule, hjerne og ryggmarg til reinsdyr for eksempel i forbindelse med reinsdyrjakta, bør tilbys vaksine, fremgår det av en oppdatert pressemelding på instituttets hjemmeside.

Meldingen ble lagt ut torsdag ettermiddag etter at Folkehelsa de siste dagene har vurdert hvilke råd de skal gå ut etter at det tirsdag ble kjent at de to reinsdyrene hadde rabies.

Barn og unge

Siden barn og unge i Longyearbyen har reinjakt som en del av tilbudet i barnehager og på skole, kan flere av disse være eksponert for smitte.

De som befinner seg på fastlandet og trenger vaksine bør kontakte sin fastlege, heter det.

Fra før er fem personer blitt vaksinert, blant dem en kvinne som ble bitt av en syk rev.

Espen Stokke

Espen Stokke hos Sysselmannens naturforvaltning

Foto: Sysselmannen på Svalbard

– Først må vi ha på plass et smittevernregime slik at de som håndterer fellene ikke risikerer å bli smittet. Siden det var så pass høy konsentrasjon av rabies i de to reinsdyrene, er vi helt avhengig av at de som skal gjøre jobben er helt trygge, sier Espen Stokke til NTB.

Fant ingen syke dyr

Torsdag fløy han over Longyearbyen og Bjørndalen for å se etter mulig smitta dyr, men ingen av tipsene de hadde fått fra folk, førte til funn.

– Vi fant ingenting i dag, men det er en del meldinger om dagen, sier Stokke til NRK.

– Vi vil helst ta polarrevene med felle, så vi prioriterer å få ut feller, særlig der folk bor.

Én syk polarrev og to syke reinsdyr er dermed fortsatt status i det første rabiesutbruddet på Svalbard på 30 år .

– Vi vet foreløpig ikke nok om omfanget. Det som er spennende nå, er hvor dette kommer fra og hvordan det har spredt seg. Det vil kunne få konsekvenser for omfanget, sier Stokke.

Tiltak

Rein med mistenkt rabies

Dette syke reinsdyret viste seg å være smittet av rabies.

Foto: Sysselmannen

Det er satt i verk flere ekstraordinære tiltak på Svalbard etter utbruddet av rabies. I tillegg til overflyvninger med helikopter i Longyearbyen og Bjørndalen annenhver dag for å se etter syke eller døde dyr, er det innført ekstraordinær båndtvang .

Det advares også mot kontakt med vilt, og slakt kan ikke tas med til fastlandet. Det som er spesielt med årets utbrudd er at den skjer i forbindelse med jakta.

– Det er absolutt noe å tenke på at en ikke fører med seg kjøtt fra jakt på Svalbard på nåværende tidspunkt. Det er viktig at ikke folk sjøl begynner å røre kadaver eller syke eller skada dyr, sier spesialinspektør Harald Os i Mattilsynet til NRK.

– Det er klart vi må se svært alvorlig på en slik sak, sier Os.

200 år

Rabies

Sysselmannen avliver en rein som viste seg å ha rabies.

Foto: Sysselmannen

Myndighetene anser fortsatt rabiesfaren som alvorlig og uavklart, og folk bør holde seg unna kadaver og dyr som oppfører seg unormalt.

Samtidig advarer smittevernlege Ola Tveiten ved Longyearbyen sykehus mot hysteri.

– Det har vært utbrudd på Svalbard før med flere dyr, og det er 200 år siden en person sist fikk rabies i Norge. Vi må passe oss for å utløse et hysteri, sier smittevernlege Ola Tveiten ved Longyearbyen sykehus til NTB.