Hopp til innhold

Hissig tarminfeksjon

Opptil 100 personer kan ha blitt eksponert for den svært smittsomme mage- og tarmbakterien shigella i Tromsø.

– Det er snakk om en ganske hissig bakterie, som kan skape en kraftig tarminfeksjon. Men den er svært sjelden dødelig, sier smittevernlege i Tromsø kommune, Glenn Severinsen til NRK

Ifølge avisa iTromsø kan opptil 100 personer være eksponert for bakterien.

– Fem pasienter har påvist shigellasmitte, og vi har mellom fem og ti prøver til analyse. To pasienter ligger på isolat nå, og UNN har ryddet fem-seks isolatplasser til nye tilfeller, sier Torni Myrbakk, smittevernoverlege på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø, til NRK

Årsaken til at ikke flere plasser er gjort klar, er at sykehuset ikke regner med at så mange blir så syke at de trenger sykehusinnleggelse.

Svært smittsom

Symptomene på shigella strekker seg fra lett magevondt og litt diaré, til feber, blodig diaré og redusert allmenntilstand.

Tilstanden kan gå over av seg selv, men de alvorligste tilfellene behandles med antibiotika.

Sykdommen er svært smittsom og overføres via kontaktsmitte, eller ved å spise noe som har bakterien i seg.

– Kontaktsmitte kan forebygges ved å være veldig nøye med å vaske hendene og være ekstra skjerpet på håndhygiene, sier Myrbakk.

Spesielt helsepersonell og personer som jobber i næringsmiddelindustrien bør ha lav terskel for å ta kontakt med lege dersom de mistenker de kan være smittet og skal ikke jobbe hvis de har symptomer på sykdommen.

Kort inkubasjonstid

Sykdommen har svært kort inkubasjonstid. Man blir syk bare en til tre dager etter å ha blitt smittet. De som får symptomer på sykdommen bør kontakt med lege, skriver avisa Nordlys.

Både mattilsynet og folkehelseinstituttet er koblet inn i saken.

– Vi har en mistanke og en sterk arbeidshypotese om hva som er smittekilden. Vi regner med vi har avklart det om kort tid, sier Severinsen.