Hopp til innhold

– Oppdrettsnæringa slipper for billig unna

Oppdrettsnæringa slipper billig unna i forhold til villfisknæringen og bøtenivået må bli høyere mener generalsekretæren i WWF Norge Rasmus Hansson

Oppdrettsanlegg (Illustrasjonsbilde)

Rasmus Hansson i WWF Norge Vil ha høyere straffer til oppdrettsnæringen for å få bukt med miljøkriminaliteten.

Foto: Illustrasjonsfoto: Roar Greipsland / Scanpix

Han viser til to saker som ikke er ferdigbehandlet enda, men hvor et oppdrettsselskap i Sør-Trøndelag foreløpig har fått bot på 4 millioner kroner etter 175.000 rømte laks, mens fiskeindustrien foreløpig må betale 5 millioner kroner på grunn av ulovlig utkast av åtte fisk.

Bøtenivået må stå i forhold til det de som begår syndene tjener. Vi har sett mange saker hvor oppdrettsnæringa ikke får harde straffer for opplagt miljøkriminalitet, sier Hansson.

LES OGSÅ: For mye lakselus i fire nye anlegg

LES OGSÅ: – Dette er veldig alvorlig

Ingen forskjellsbehandling

Rasmus Hansson

Generalsekretær i WWF Norge Rasmus Hansson ønsker at straffene til oppdrettsnæringen blir høyere.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Regiondirektør i Fiskeridirektoratet Hermod Larsen er ikke enig med Hansson og syns ikke oppdrettsnæringa slipper for billig unna.

Vi har eksempler på at oppdrettsnæringen har fått voldsomme bøter på flere millioner og vi har eksempler på fiskebåter som har gjort overtredelser har fått 20 000 i bot av retten, så du kan ikke si at det er noen klar forskjellsbehandling i utgangspunktet, sier Larsen.

LES OGSÅ: Straffer Røkke-tråler for fiskejuks

Fiskeridirektoratet har klare retningslinjer å jobbe etter og Larsen mener de gjør en god jobb, men en politianmeldelse kan være aktuelt i enkelte tilfeller.

– Når vi skal kjøre inndragning av en verdi er det lagt opp til helt klare rammer hvor vi kan legge oss maksimalt. Er det over det så må vi politianmelde og da er det opp til rettssystemet å ta en beslutning, sier Larsen

Oppdrettsnæringen har lært

Hermod Larsen

Regiondirektør i fiskeridirektoratet Hermod Larsen mener oppdrettsnæringen har lært av den siste tids lakselusproblematikk.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Rasmus Hansson mener det er bra at villfisknæringen tas hardt, men syns situasjonen fortsatt er for dårlig hos oppdretterne.

– I oppdrettsnæringen er ikke miljøsituasjonen god nok enda og strafferammene må skjerpes deretter. Det er fortsatt store rømminger selv om det totale rømmingstallet har gått ned. Vi har fortsatt ikke kontroll på luseproblemet og villaksen er fortsatt under alt for stort miljøpress, sier Hansson.

Hermod Larsen mener oppdrettnæringen har lært og tatt grep etter den siste tids lakselusproblematikk.

– Mitt inntrykk er at oppdretterne har blitt mye mer opptatt av å ha gode rutiner og godt utstyr fordi at det har vært mye negativt fokus med lus og med en masse ting nå den siste tiden, sier Larsen

LES OGSÅ: – Myndighetene ba om luseeksplosjon

LES OGSÅ: Krever lukkede anlegg i Finnmark

Flere nyheter fra Troms og Finnmark