Hopp til innhold

Din hage kan bli snølager for kommunen i vinter

Når vinteren og snøen kommer for alvor kan det bli du som må ta vare på snøen fra de kommunale veiene.

Mange må rydde snø i dag

Etter snøfallet i natt kan kommunens brøytebiler sende snø inn på din eiendom.

Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / NRK

Når brøytebiler og hjullastere brøyter snø og legger den igjen i private oppkjørsler, har man ikke lov til å legge den tilbake i veien. Hvordan du blir kvitt den er ditt problem.

Huseier har ansvaret

Dag Ivar Andreassen er konstituert leder for Bolig- og eiendomsavdelinga (Bydrift) i Tromsø kommune. Han gjør det klart at kommunene er i sin fulle rett når man brøyter snø inn i private hager og oppkjørsler.

Snøfreser

Det er huseiernes jobb å fjerne snø som kommunen brøyter inn på privat eiendom

Foto: Arild Moe / NRK

– Veiloven sier at den som eier avkjørselen også har ansvaret for vedlikeholdet. Dette gjelder også snøfjerning, sier Andreassen.


Lagrer snø i din hage

– Til vinteren kan det bli deponert snø på private tomter i stort omfang, forteller Dag Ivar Andreassen i Bolig- og eiendomsavdelinga.

Det er dyrt å kjøre vekk snøen og tippe den på sjøen. Derfor må huseierne regne med at kommunen kommer til å lagre snøen på privat eiendom.


– Vi skal prøve å unngå å legge snøen direkte i oppkjørselen til folk, men alle må være forberedt på at vi deponerer snø noen meter innpå tomta, sier lederen for Bydrift.

Brøytebiler

Nå er det rett før plogene blir montert på brøytebilene

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

Erstatter ikke skader

Det er ingen selvfølge at private får erstattet skader som kommunen påfører eiendommene i forbindelse med snørydding. Et eksempel er gjerder rundt eiendommer.

Det er forutsatt at gjerder rundt eiendommene skal tåle at det brøytes og freses langs veiene.

Det betyr at gjerder som brytes ned av snø i forbindelse med snøryddinga i utgangspunktet ikke blir erstattet av kommunen.

Hvis det skal bli aktuelt å vurdere erstatning må det kunne bevises at brøytebilen eller snøfreseren direkte har kjørt på gjerdet.

Biler hindrer brøyting

Nedsnødd bil

Det kan bli dyrt å parkere bilen i veien over natta

Foto: Allan Klo / NRK

Biler som er parkert i gata utgjør hver vinter et problem for snørydderne.
Det resulterer blant annet i at mange gater og veier ikke blir ryddet for snø tidlig nok om morgenen.

Mange familier har flere biler uten at de har parkeringsplasser til det. Dermed blir det stadig flere biler som parkeres i gate over natta.

– Det er viktig at bileierne er sikre på at de har lov til å sette bilen far seg i gata og at den ikke hindrer snøryddinga.

Det sparer kommunen for utgifter til skilting og det sparer bileierne for forttauing og bøter, sier Dag Ivar Andreassen som er leder for Bolig- og eiendomsavdelinga i Tromsø kommune.

Føles urettferdig

– Vi har stor forståelse for at dette kan oppfattes som urettferdig av huseierne, men slik er det.

Her veies det som kanskje kan oppfattes som urettferdig opp mot behovet for fremkommelighet, og det er fremkommeligheten som vinner, sier han.

– Det betyr at man ikke har lov til å skufle snøen tilbake i veien. Det kan fort skape trafikkfarlige situasjoner og er ikke tillatt, sier lederen for Bydrift i Tromsø.