Hopp til innhold

Barentshavet bugner av fisk, men folk mister jobben

Mens havet er fullt av torsk, sliter landets største fiskerikonsern med å tjene penger i nord. Misnøyen med med kyst- og fiskeriministerens håndtering av Norway Seafoods øker. Hun har et habilitetsproblem, mener kritikerne.

Havet er fullt av fisk

Havet er fullt av fisk, men i Mehamn er de ansatte permittert.

Foto: Allan Klo

Kritikerne hevder nå at Kyst- og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har gitt Røkke-eide Aker Seafoods for fritt spillerom i kampen om ressursene.

I Mehamn har de ansatte gått permittert siden august. En av dem er Katarina Silonossova.

Jeg har ikke kommet hit for å sitte hjemme, jeg vil jobbe og tjene penger, sier Katarina Silonossova.

Vi har penger til mat og husleie, men ikke til å reise.

Katarina Silonossova har penger til mat og husleie, men ikke til å reise.

Foto: Allan Klo

Aker Seafoods burde finne kjøpere

Katarina fra Estland og Arturas fra Litauen fant kjærligheten på jobb. To år senere er det stillstand ved Aker Seafoods i Mehamn. Fire måneders permittering har redusert parets fremtidshåp til en usikker tilværelse. Med fisken noen kilometer fra inngangsdøra, blir slikt ekstra vanskelig å forstå.

Dette er en stor bedrift, med mange dyktige folk. De burde klare å finne nye markeder. Det er mye fisk i havet og folk vil jo ha fersk fisk, jeg forstår hvorfor de ikke finner kjøpere til fisken, sier Katarina Silonossova.

Johnny Ingebrigtsen.

Fisker og politiker Jonny Ingebrigtsen er ikke fornøyd med ministeren.

Foto: Allan Klo

Mener ministeren har vært for ettergivende

Ikke siden krigen har det vært mer torsk i havet utenfor finnmarkskysten. Ved Gjesvær tar det kort tid å fylle nota for Johnny Ingebrigtsen.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening melder at den norske torskekvoten i Barentshavet er i 2012 på hele 339.857 tonn. Torskebestanden i Barentshavet er Barentshavet er på vel 150.000 tonn.

Fiskeren og politikeren Johnny Ingebrigtsen fra Nordkapp, retter pekefingeren mot sin egen regjering. Han mener den har vært for ettergivende overfor Aker Seafoods, og tillatt at store mengder dyrebart råstoff er levert andre steder enn i Finnmark.

Tidligere måtte fangsten leveres til landanleggene som igjen eide hver enkelt trålerfangst. Slik er det ikke lengre. Ingebrigtsen antyder at statsrådens tidligere styreverv i selskapet er årsaken til at reglene ikke strammes inn til sitt opprinnelige nivå.

– Det er mange som undrer seg på at det ikke skjer. Man kan tenke at bukken sitter og passer en tidligere havresekk, sier Johnny Ingebrigtsen.

– Jeg er ikke inhabil

Den økte misnøyen med kyst- og fiskeriministerens håndtering av Norway Seafoods har ført til at kritikerne mener hun har et habilitetsproblem. Men Lisbeth Berg-Hansen mener selv at hun ikke er inhabil i forhold til generelle saker som vedkommer Aker.

Jeg har fått vurdert min habilitet i lovavdelinga i justisdepartementet .
Og med bakgrunn i den, og med bakgrunn i den generelle habilitetsvurderingen som jeg gjør selv i alle sammenhenger, så er jeg habil til å behandle alle saker, sier Berg- Hansen.

Tomme lokaler i Mehamn

I Mehamn er industrilokalene tomme.

Foto: Allan Klo

Ikke på ministerjakt

Men Ordfører Alf E. Jakobsen er skuffet over at ministeren ikke tar saken mer alvorlig.

Jeg er skuffet, det må jeg ærlig si, når jeg ser at folk ikke har arbeid. Jeg hadde håpet at hun tok ferskfiskstrategien mer på alvor, sier Alf E. Jakobsen.

Men Hammerfest-ordføreren er forsiktig med å kreve ministerens avgang.

Jeg er ikke på statsrådsjakt, men jeg er på jakt etter en løsning i forhold til ferskfiskindustrien i Finnmark, sier Jakobsen.

I Mehamn forbereder samboerparet seg på sin første julefeiring langt hjemmefra.

Vi har penger til mat og husleie, men ikke til å reise eller ha det morro. Så i år får vi prøve norsk jul i år, sier Katarina Silonossova.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark