Hopp til innhold

Frykter mer ulovlig dumping av fisk

En ny fiskeriavtale gjør det umulig for Kystvakta å påvise ulovlig dumping av fisk.

Sapfir 2_2

De ansatte hos Kystvakta frykter nå at de blir arbeidsløse, og må stå å se på at fisk dumpes ulovlig over bord.

Foto: Nils Mehren / NRK

Den nye fiskeriavtalen mellom Norge og Russland, underskrevet i oktober gjør kystvaktas jobb med å avsløre tråleres fiskedumping tilnærmet umulig.

Å avsløre storstilt fiskedumping med bilder, kan nå bli umulig for Kystvaktas inspektører.

– Videobevis vil være veldig problematisk for oss å kunne bruke, sier Kystvaktas sjef Arne-Inge Skram.

Bekymringsmelding fra Kystvakta

I en tre siders bekymringsmelding NRK har fått tilgang til, skrevet av Fiskeriinspektører i Kystvakta står det;

"Etter avtalen ser det ut som bevisførselen blir mye strengere, da kystvakten må bevise at fisken som dumpes – egnes som menneskeføde eller ikke. Slik vi ser det er dette en umulig oppgave for kystvakten."

Avtalen åpner med et for at ødelagt fisk nå kan kastes over bord.

Vanskelig skille mellom ødelagt og spiselig

Kystvakta setter spørsmål ved hvordan man skiller man ødelagt fisk fra den som kan ha vært spiselig, når det hele ses som en kilometerlang stripe i havet, bak en tråler.

– Man snakker om fisk som er råtten eller som av andre grunner er uegnet som menneskeføde. Den vil være lovlig å kaste ut. Samtidig er også fisk som av andre grunner er uegnet som menneskeføde – som er ulovlig å dumpe, forklarer kystvaktsjef Arne-Inge Skram.

Sapfir 2

Kystvakta brukte video for å dokumenterte at den russiske tråleren Sapfir 2 dumpet fisk ulovlig i fiskevernsonen ved Svalbard.

Foto: Nils Mehren / NRK

Skram er bekymret for hvordan Kystvakta skal kunne klare å skille mellom lovlig og ulovlig dumping av fisk.

– Når en blanding av disse skylles over bord, så vil det være nesten umulig å påvise hva som er lovlig og hva som er ulovlig utkast.

Settes oss 25 år tilbake i tid

I brevet skrevet av Kystvaktas inspektører, etterlyses et lovverk som er mulig å forvalte. Slik at de kan gjøre sin jobb også fremover – for å stanse ulovlig dumping.

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet har lest brevet fra de fortvilte inspektørene.

– Når det endrede regelverket gjør det tilnærmet umulig å dokumentere at fisk dumpes på havet gjennom ulovlig utkast settes norsk fiskeriforvaltning minst tjuefem år tilbake i tid, mener Håpnes.

– Hva mener du med det?

– Vi frykter at det blir mer utkast og mer sløsing med ressurser. I årene 1986–1989 kastet trålerflåten rundt 30 prosent av all torsken tilbake til havet. Det bidro sterkt til en kollaps i torskebestanden, og da innførte Norge totalforbud mot utkast. Et forbud har vart frem til nå, forklarer Håpnes.

Krever ny avtale med Russland

Video 562c9b34-90ed-47ef-9b5c-165a53fecac6.jpg

Se nett-tv: Ulovlig dumping av fisk i fiskevernsonen ved Svalbard.

Naturvernforbundet krever at Norge og fiskeriministeren snarest reforhandler den norsk-russiske fiskeriavtalen, slik at kystvakta igjen kan bruke bildebevis.

I mellomtiden er Kystvaktsjef Arne-Inge Skram usikker på hvilke alternativer hans fiskeriinspektører har.

– Det må vi bruke litt tid på å finne ut av. Ulovlig utkast er et problem, og den nye avtalen blir et reelt problem for oss. Bevisbyrden blir mye tyngre på kystvakten når vi får mistanke om uregelmessigheter. For å løse det må vi legge hodene i bløt, sier Skram.

– Ikke snakk om store kvantum

Statssekretær i Fiskeri og kystdepartementet – Kristine Gramstad sier at det kun er små kvantum fisk det er lov å dumpe.

– Dette gjelder kun uhell knyttet til fangstoperasjonen, og det er fisk som faller av eller blir ødelagt under innhalingen. Det gjelder ikke i produksjonsfasen.

Hvordan Kystvakta skal kunne skille lovlig og ulovlig dumpet fisk og påvise miljøkriminalitet – vil ikke Gramstad svare konkret på.

– Det er viktig at alle myndigheter koordinerer seg i forståelsen og håndhevelsen av reglene om utkast, svarer Gramstad.