Hopp til innhold

– 60.000 rein vil måtte tvangslaktes

Dersom landbruksministeren får viljen sin kan 60.000 rein ende på slaktebenken.

Rein

Beregninger gjort av NRL tilsier at så mye som 60.000 rein må tvangsslaktes for å få reintallet skal ned til landbruksmeldingens nivå.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Fredag realitetsbehandles landbruksmeldingen i Reindriftsstyret. I meldingen har Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk varslet en kraftig reduksjon av reintallet.

Beregninger Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) har gjort – viser at det vil bety tvangsslakt av 60.000 dyr i Finnmark.

– Fredag blir en trist dag for reindriftsnæringen, sier leder i NRL Nils Henrik Sara, som ifølge Finnmark Dagblad forventer at landbruksmeldingen vil bli vedtatt.

– Blir betydelig færre rein

Landbruksministeren har vært klar i sin tale om at reintallet skal betraktelig ned. Nå liter han på Reindriftsforvaltninga for å få oppdraget utført.

– Reineiere, riksrevisjonen og Stortinget sier at det er for mye rein på Finnmarksvidda. Når ikke reineierne tar ansvar selv, må vi ta denne jobben, sier leder i Reindriftsstyret, Inge Ryan.

Om det blir 60.000 rein slik som NRL har spådd, vil ikke Ryan spekulere i.

– Det endelige tallet er ikke satt, men det blir en betydelig reduksjon.

Hva Reindriftsstyret skal gjøre for å få ned reintallet mot reindriftas vilje er ikke klart. Men Ryan utelukker ikke tvangsslakt.

– Vi har lovet statsråden at reintallet skal være satt i løpet av neste år. Om ikke reindrifta får ned reintallet er vi nødt til å reagere.

Truer med rettssaker

Flere reineiere har truet med rettssaker dersom en reduksjon i reintallet blir påtvunget næringa. NRL mener det ikke er hjemmel i lovverket for å avlive rein med tvang.

Lederen av Reindriftsstyret sier alle har rett til å gå til domstolen.

– Likevel forventer jeg at reineierne respekterer demokratiet – og følger lover og regler som er lagt, sier Ryan.

Ryan er forberedt på at det vil bli kraftige reaksjoner etter realitetsbehandlingen av landbruksmeldingen fredag.

– Det blir ubehagelig, samtidig er det høyst nødvendig.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark