Hopp til innhold

– Norge må stå på kravene

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener Norge gjorde riktig i å ikke åpne for dumping av fisk.

Haltbrekken fiskedumping

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener Norge gjorde riktig i å holde fast ved totalforbudet mot fiskedumping. - Utkast av fisk er ressursløsing, sier han.

Foto: Montasje NRK - Haltbrekken bilde (Kjell Herskedal, Scanpix)

Norske myndigheter meldte onsdag at de reserverer seg mot punktet i fiskeriavtalen med Russland som handler om utkast av fisk. Punktet ville gjort det lovlig å dumpe fisk som ikke er egnet til mat fra fiskefartøyene, men flere har vist til at det vil svekke muligheten for kontroll.

– Vi bør opprettholde det forbundet mot utkast av fisk som har vært tidligere for da vil det også være mye lettere for Kystvakten å kontrollere at det ikke bedrives ulovlig fiske, sier Haltbrekken.

– Utkast er ressurssløsing

Norges beslutning om å reservere seg mot deler av den ferdigforhandlede avtalen har gitt sterke reaksjoner i Russland. Haltbrekken mener allikevel at Norge gjorde riktig da de gikk mot å oppheve totalforbudet mot fiskedumping.

– Utkast av fisk er ressurssløsing. Utkast av fisk var også det som førte til de store skadene på torskebestanden i Barentshavet. Det var først når forbudet mot utkast av fisk kom at man fikk kontroll over torskebestanden igjen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark