Hopp til innhold

– De tenker penger - ikke pasient

Høye kostnader for helseforetakene gjør at Randi Andreassen og andre KOLS-pasienter i distriktene risikerer å miste tilgangen på flytende oksygen.

Video Nektes best mulig kols-behandling

SE NETT-TV: Randi Andreassen forteller om frykten for å bli fratatt medisinen sin.

Høye kostnader for å skaffe flytende surstoff er årsaken til at kolspasienter i distriktene ikke får det som anses som den beste behandlingen.

Lungesyke Randi Andreassen i Alta fortviler.

– Jeg føler at helseforetaket ikke tenker pasient, men penger. Det er ikke riktig, sier Andreassen til NRK.no.

Frykter for livskvaliteten

Flytende rent surstoff på tank er lyspunktet i hverdagen til svært alvorlig kolsrammede Randi Andreassen. Hun er koblet til gassen 24 timer i døgnet.

Helse Finnmark vil nå ha henne over på en billigere oppladbar surstoffmaskin. Andreassen frykter å måtte gå tilbake til en pustemaskin som er dårligere enn den hun har i dag.

Med flytende surstoff klarer hun enkle oppgaver til tross for knappe 30 prosents lungekapasitet.

– Det ladbare surstoffet vil sette meg tilbake. Med flytende oksygen som jeg har nå, har jeg fått et bedre liv, forteller Andreassen.

Randi Andreassen

Randi Andreassen trener ukentlig i kolsgruppa for å forsinke sykdommen. Da hun gikk på oppladbart surstoff for fire år siden var hun ofte for syk til å trene.

Foto: Kai-Erik Bull / Nrk

Tidobling av prisen

Men flytende oksygen koster Helse-Norge 500 000 kroner årlig – for en pasient som bor i distriktet.

Selve gassen er billig – men fraktkostnadene er så høye at kolspasienter over hele landet skal over på annen behandling.

– For ett år siden var prisen for å gi flytende oksygen 60.000 kroner i året per år. Nå opplever vi en tidobling i pris. Økonomiske årsaker gjør at vi ønsker å få pasienter over på oppladbare surstoffmaskiner, sier Harald G. Sunde, medisinsk fagsjef i Helse Finnmark

– Ikke et dårligere alternativ

Ifølge lungespesialist Ulf Aasebøe ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er de oppladbare surstoffmaskinene Randi Andreassen frykter – ikke et dårligere medisinsk alternativ.

– Medisinsk sett er behandlingen pasientene tilbys like bra som den de har i dag, sier Aasebøe.

Han sier at en overgang til ladbar oksygen er en trend over hele landet, og at det stort sett er økonomiske grunner til endringen i behandlingen av kols-pasienter.

– Det er helt klart et økonomisk spørsmål. Men det er viktig å vite at det i dag finnes oppladbare surstoffmaskiner som er mer utviklet enn tidligere, og som er bærbare. Et tilbud om en moderne type konsentrator er like godt som dagens tilbud om flytende oksygen, avslutter Aasebøe.