Hopp til innhold

– Ta med varm drikke og mye tålmodighet

I helga har det vært mulig å se spektakulært nordlys over nesten hele landet. Les ekspertenes råd for bedre nordlysbilder.

Bjarne Riesto

Fotograf Bjarne Riesto.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– For å ta gode nordlysbilder, er det viktig å ha med seg stativ til kamerat, og komme seg unna områder med mye lys. Det forurenser både evnen til å se nordlyset og til å ta gode bilder, sier fotograf Bjarne Riesto fra Vadsø, som har tatt nordlysbilder siden nittitallet.

Pål Brekke i Norsk Romsenter fortalte til NRK i går at nordlyset vil bli mer aktivt i årene framover.

Stor solaktivitet og kraftige solstormer, er grunnen til at vi kan få mye nordlys framover. Aktiviteten vil toppe seg i 2013.

I helga var det stor nordlysaktivitet over store deler av landet. Sogn og Fjordane var et av stedene det var mulig å se lysshowet på himmelen.

Gode prognoser

Fotograf Bjørn Jørgensen fra Tromsø mener at man må smøre seg med en god dose tålmodighet, og at med en termos med varm drikke, om man skal ta nordlysbilder.

– Mange gir opp etter å ha ventet et kvarter, men nordlyset kommer og går. Da jeg var ute i går kveld var det i perioder veldig lite aktivitet, og så plutselig eksploderer det, sier Jørgensen.

Han forteller at det nå er kommet veldig gode prognoser for nordlyset på nettet. Forskerne kan se solstormene som gir nordlys, et par dager før de fører til nordlys.

Jørgensen og Riesto anbefaler begge to Spaceweather.com, som melder nordlyset fram i tid. Universitetet i Tromsø har dessuten en måler som viser nordlysaktiviteten i nåtid.

– Men nordlyset varer ofte ikke så lenge. Ser du aktivitet på universitetets måling, kan nordlyset være borte før du kommer deg ut til stedet du vil ta bilder, sier Riesto.

Han anbefaler å være ute i god tid.

Gode råd

Et speilreflekskamera med muligheter til å stille manuelle innstillinger er en forutsetning for å ta gode nordlysbilder, er begge fotografene enige i.

– En tommelfingerregel er å stille kameraet på 800 ISO (lysfølsomhet), og ha blenderåpningen på fullt, for å slippe inn mest mulig lys, sier Riesto.

Han sier ellers at nordlysfotografering krever litt erfaring, siden man ikke kan stole på kameraets automatiske lysmåling.-

Han foretrekker å bruke lavest mulig ISO, og deretter ha lang lukkertid.

– Jeg er ikke så interessert i å fryse nordlyset, sier Riesto.

Jørgensen mener derimot at det er viktig å ha kortest mulig lukkertid, for å beholde strukturen i nordlyset. han jobber med ISO opp mot 3200 dersom det er lite månelys på himmelen.

Vidvinkel

Bjørn Jørgensen

Fotograf Bjørn Jørgensen.

Foto: Berit Sivertsen

Jørgensen anbefaler også å bruke en linse med vidvinkel, som fanger opp mest mulig av himmelhvelvingen.

– Jeg mener også at man må stille like store krav til motivet på bakken når man tar nordlysbilder, som vanlige bilder. Mange bryr seg ikke om det står en lyktestolpe eller ett bygg i veien. Tenker man på det blir bildene mye bedre, sier Jørgensen.

På sinn blogg, lanserer Riesto i tillegg en litt alternativ teori om hvorfor det er mer nordlys i nord:

«Nordlendingene bor i nord, og jo lenger nord vi kommer jo mer nordlys. Sammenhengen er da åpenbar for enhver. Nordlendingene har lyse hoder, de banner og sverger så mye i mørketida at det lille lyset rundt hver og en sper seg og smelter sammen med naboens. Når alle banner samtidig, som vi gjerne gjør i kalde frostklare vinternetter, dannes da en lysbue over himmelen.»

HER KAN DU SE NORDLYSAKTIVITETEN:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark