Hopp til innhold

– Dette handler om retten til å kvitte seg med avfall

Norge og Russland ble i går enige om å opprettholde totalforbudet mot utkast av fisk. Nå skal et utvalg se videre på saken, og fiskerne håper det vil gi dem lov til å kaste noe fangst på sjøen i fremtiden.

Formannen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen

– Dette er snakk om skinn og bein, som fiskerne alltid har kvittet seg med uten at det har blitt stilt spørsmål ved det, sier leder av Norges Fiskarlag Reidar Nilsen. Han har tro på at det vil bli lov til å dumpe råtten fisk i Norge i fremtiden.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Etter initiativ fra Norge ble punktet i den norsk-russiske fiskeriavtalen som ville tillatt fartøy å kaste ut råtten fisk i Barentshavet fjernet. Dette skjedde i en ekstraordinær sesjon i de to landenes felles fiskerikommisjon som ble avsluttet fredag.

Det skapte store reaksjoner da Norge i oktober gikk med på å legalisere utkast av slik fisk. Ikke minst fra Kystvakta som mente det ville umuliggjøre kontroll med fiskedumping.

– Uenigheten er problematisk

Leder av Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, er av dem som mente det var nødvending å tillate utkast av råtten fisk. Han kan allikevel leve med gårsdagens konklusjon.

– Det er for så vidt greit at gamle lover får lov å gjelde foreløpig. Så settes det altså ned et form for kunnskapsutvalg slik at man kan få på plass ei felles ordning i løpet av dette året for eksempel, sier Nilsen.

Nilsen mener dagens regelverk er problematisk.

– For fiskerne er det et spørsmål om lov og rett. De risikerer å bli hengt på veggen for ting som vi mener ikke er en forbrytelse.

– Dette er avfall

Nilsen håper utvalgets arbeid kan munne ut i at også norske fiskere får lov å kaste noe fisk over bord i fremtiden.

– Det har jeg virkelig håp om og tro på.

– Jeg vil bare understreke at dette ikke dreier seg om utkast av fisk, men om retten til å kvitte seg med avfall. Vi er ikke opptatt av å få lov å slippe fisk som er mat tilbake i sjøen, sier Nilsen og viser til at punktet handler om råtten fisk.

– Dette er snakk om skinn og bein, som fiskerne alltid har kvittet seg med uten at det har blitt stilt spørsmål ved det. Dette er en lov som er helt meningsløs.

Kystvakta er positiv

Det felles norsk-russiske utvalget skal også se nærmere på hvordan Kystvakta på begge sider av grensen skal kontrollere fisket i fremtiden. Det ønskes velkommen av kystvaktsjef Arild Inge Skram.

– På bakgrunn av felles erfaringer har vi allerede gjort en del grep i kommisjonen. Blant annet gjelder det harmonisering av maskevidde på garn, not og trål samt minstemål på fisk. Det er bra fordi da unngår man både misforståelser og at man havner på feil side av regelverket, sier Skram.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark