Hopp til innhold

– Den eneste måten å overleve skred på er å unngå å bli tatt

Akuttmedisiner og toppturentusiast Mads Gilbert advarer mot å stole blindt på dyrt sikkerhetsutstyr som skredsikkerhet.

Snøskred Tronfjellet

Snøskredfaren i hele landet har den siste tiden vært moderat til stor.

Foto: Norsk Folkehjelp Redningstjeneste Nord Østerdal

Mads Gilbert

Mads Gilbert, akuttlege og toppturentusiast.

Foto: Håkon Iversen / NRK

– Den siste tiden har det vært mye fokus på avansert skredsikkerhetsutstyr, og spesielt disse nye ballongsekkene eller skredsekkene. De selges med en merkelapp som lover en 97 prosents sikkerhet for å overleve skred, sier akuttmedisiner og UNN-lege Mads Gilbert til NRK.

Han tilbakeviser disse tallene, og sier at han ikke tror vi vil se lignende tall for overlevelse i vår del av verden.

– Den eneste måten å overleve skred på, er å ikke bli tatt av skred. Da handler det om turplanlegging, løypevalg og å unngå terreng som kan være skredfarlig, sier Gilbert.

Ingen skredsekk

Selv har han ikke gått til innkjøp av skredsekk.

– I sekken har jeg spade, vindsekk, sondestang, sender mottaker, varmt tøy, skift og varm drikke. Skredsekken gir meg ikke noen tilleggstrygghet.

Hør hele praten med Mads Gilbert her:

Nye tall fra Canada viser at dersom du blir begravet i et snøskred, har du ti minutter på å bli gravd fram i live. Gilbert sier at redningstjenestene og det akuttmedisinske apparatet aldri klarer å nå fram innen de knappe tidsmarginene.

Skredfare i hele landet

– Det er en holdning ute og går, som sier at har du nok utstyr, ja da er du sikker. Det er en fare for at terskelen senkes for å gå i farlig terreng når du er nedlesset med utstyr produsentene sier redder livet ditt, sier Gilbert.

Den siste tiden har det vært moderat til stor snøskredfare flere steder i landet. For to uker siden omkom to søskenbarn i et snøskred på Middagstinden på Kvaløya i Tromsø.

En av de to som omkom på Middagstinden brukte skredsekk. Norges Geologiske Institutt har ifølge VG bare registrert tre skredulykker hvor slike sekker er brukt.

Gjør sterkt inntrykk

– Dette er for få til å trekke konklusjoner. Men det er grunn til å tro at overlevelsesraten vil være vesentlig lavere i Norge enn i Alpene, på grunn av kystklima og mer kompakt snø, samt at flere kjører i skogsterreng, siker skredekspert Kalle Kronholm ved NGI til VG.

Han viser til at andelen av dem som dør av mekaniske skader i snøskred i Norge er mye høyere enn for eksempel i Alpene.

Gilbert sier at dødsulykker i snøskred gjør sterkt inntrykk både på helsepersonell og redningsetatene som Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

– Vi blir utrolig triste når vi ser unge mennesker som driver med flott friluftsaktivitet og mister livet fordi naturen var så brutal.

I helgen er det meldt fint vær i store deler av landet. Gilbert advarer om den fortsatt store skredfaren, og oppfordrer folk til å gjøre annet enn å gå de bratteste turene.

– Ta fram langrennsskiene, eller gå langs rygg om man skal være trygg.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark