Hopp til innhold

Modererer advarselen mot fjellkollaps

Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) mener det ikke er umiddelbar fare for at fjellsida i Storvollen i Kåfjord i Troms skal kollapse.

– Med den kunnskap de besitter i dag anser de det ikke slik at det er noen umiddelbar fare for at det ustabile fjellpartiet vil kollapse, går det fram av et notat Kåfjord kommune har fått fra NGU torsdag.

Onsdag kveld ble innbyggerne i nærheten av fjellpartiet kalt inn til hastemøte av Kåfjord kommune. Dagen før hadde kommunen fått beskjed av NGU om at fjellpartiet kunne rase ut uten forvarsel.

Flere valgte å evakuere hjemmene sine etter møtet med kommunen.

– Må stole på fagetatene

Fjellpartiet har lenge truet bygda, men utviklingen har blitt mer faretruende de siste årene. På fire tiår har en sprekk i fjellsiden vokst fra 60 centimeter til fem meter.

Sprekken ligger i 950 meters høyde og i en fjellside med 40 graders helling. NGU kalkulerer at hvis fjellpartiet skulle kollapse, er det i verste fall snakk om en masse på 11 millioner kubikkmeter som vil komme rasende.

Fungerende ordfører Svein Leiros forteller at det ikke blir evakuering av innbyggerne.

Samtidig har han forståelse for om beboere ikke vil flytte tilbake.

– Men inntil videre må vi stole på fagetater som NGU, sier han til NRK.

– Et sjokk

Stein Terje Solbakken og hans familie bor rett under det rasfarlige fjellet og har valgt å flytte bort for en stund.

– Det var et stort sjokk. Vi ble skremt og besluttet å flytte midlertidig til vi får vite mer. Vi blir nok borte en stund til, men blir å komme for å fôre dyr.

Han har nettopp investert mye penger i gårdsdriften.

– Akkurat nå føles det bortkastet, medgir han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark