Hopp til innhold

– Kjenner ikke den norske vinteren godt nok

– Mange turistguider fra utlandet kjenner ikke vinterforholdene i Norge godt nok, sier skredekspert Kjetil Brattlien. Det mener han er en utfordring for norsk skiturisme.

Snøskredekspert Kjetil Brattlien advarer mot skredfaren i vinterfjellet

Snøskredekspert Kjetil Brattlien ved NGI mener Norge bør få et skredvarslingssenter som er operativ, og som er flerspråklig.

Foto: Montasje / NRK

I år har sju personer omkommet som følge av snøskred i Norge. Fem utenlandske turister mistet mandag livet etter at det gikk et stort snøskred i Kåfjord kommune i Nord-Troms.

Skituristene ble fraktet til Djupvik med båten «Isbjørn II», som driver en praksis som heter «skiing by boat». Båten drives av det franske firmaet Escales Polaires, som har arrangert liknende turer i Norge siden 1997.

Skredekspert Kjetil Brattlien ved NGI sier at utenlandske guider ikke alltid gjør riktige vurderinger av lokale vinterforhold i Norge.

– Hvert år kommer store grupper med utenlandske skiturister, ofte med guider fra hjemlandet sitt som ikke kjenner vinterforholdene i Norge godt nok. Det er en stor utfordring for norsk skiturisme, sier Kjetil Brattlien til NRK.no.

– Vet ikke nok om forholdene

Brattlien har skrevet rapporter om snøskredulykker i Norge som skal brukes til forebygging av framtidige ulykker. Han har ikke analysert snøskredet som gikk i Kåfjord mandag, men snakker på generelt grunnlag.

Han sier utenlandske guider generelt ofte ikke har den kunnskapen som trengs for å gjøre en optimal jobb i norske vinterforhold.

– En guide fra alpene kjenner vinteren i fjellene sine veldig godt, men ikke nødvendigvis hvordan vinteren er i Norge fra år til år, sier Brattlien.

På NVE sin skredvarslingsside varsom.no ble skredfaren for fjellene i Kåfjord vurdert til nivå 3 mandag. Nivå 3 er kategorisert som markert snøskredfare.

– Området der skredet har gått er et utsatt område. Min erfaring er at guidene er erfarne fagfolk, men jeg vet ikke i hvilken grad de har vurdert lokale forhold, sier skredkursarrangør, Espen Nordahl til NRK.no.

– Lokalbefolkningen ville ikke dratt dit

Olav Skogmo har vært veivokter i Kåfjord i over 30 år. Han mener at lokalbefolkningen ikke ville tatt sjansen på å oppholde seg i samme område som turistene.

– Når det oppsøkes så spesielle og bratte skråninger der det er mye snø, er det en stor fare for at skred utløses, slik som det gjorde i dag, sier Olav Skogmo til NRK.

– Lokalbefolkningen ville sett seg nøye om hvor de gikk, og ville ikke gått på plassen der skredet gikk i dag, sier Skogmo.

Bernard Audrezet, kaptein på skipet som fraktet skituristene til Kåfjord, sier at det var en profesjonell fjellguide med gruppen opp i fjellet i i Kåfjord mandag. Audrezet har i flere år reist til Nord-Norge med skiturister.

– Det er forferdelig trist at ulykken skjedde, sier kapteinen.

– Få på plass et bedre skredvarslingssystem

I Alpene har man et skredvarslingssenter som daglig gir skredvarsler for fjellområdene. Brattlien forteller at disse skredvarslene er svært detaljerte.

– Men et slikt system har vi ikke i Norge, sier Brattlien.

– Vi reklamerer med den fantastiske naturen vår, men da må vi også som Alpe-landene gjør når vi reiser dit, tilby lokalinformasjon om skredforholdene slik at folk kan nyte naturen på en tryggest mulig måte, sier Brattlien.

– Vi må få på plass et skredvarslingssystem som er operativt med høy kvalitet, og som er flerspråklig. Denne problemstillingen er noe vi har jobbet med i mange år, motivert av alle de tragiske ulykkene som skjer under skiturer i for eksempel Troms, sier Brattlien.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark