Hopp til innhold

Drømmeferien som endte i tragedie

Den største skredtragedien i Norge på 26 år. Fem mistet livet og en ble skadd. Nå starter arbeidet med å finne ut hvordan drømmeferien i Nord-Norge endte så fatalt.

Skredtragedien i Kåfjord

Skredet gikk høyt oppe i et område i Djupvik ved fjellet Sorbmegaisa, som er rundt 1288 meter høyt.

Foto: Røde Kors

Klokka 11 tirsdag startet avhørene av dem som var involvert i skredtragedien i Kåfjord kommune .

– Deres forklaringer blir viktig for å få totalbildet av det som skjedde, sier stabssjef Morten Pettersen ved Troms politidistrikt.

Sentralt for politiet blir å finne ut hvordan det en kilometer brede skredet kunne bli utløst og om arrangøren av skituren har opptrådt uforsvarlig.

– Kjenner ikke norske vinterforhold

Snøen var betongaktig og kompakt slikt at all luft trykkes ut. Når et Sea King kunne lande uten å synke, så sier det sitt.

Leder for akuttmedisinsk avdeling på Universitetssykehuset i Nord-Norge, Mads Gilbert til NRK

Det var flott vintervær da følget på tolv personer dro ut på sitt skieventyr i de stupbratte fjellene i Nord-Troms.

Området turfølget befant seg i skal ha vært opptil 42 grader bratt, ifølge VG. På NVE sin skredvarslingsside varsom.no ble skredfaren vurdert til nivå 3 mandag. Nivå 3 er kategorisert som «markert snøskredfare».

– Mange turistguider fra utlandet kjenner ikke vinterforholdene i Norge godt nok, sa skredekspert Kjetil Brattlien til NRK da ulykken var et faktum .

Reisefølget var på tolv personer, to franske guider og ti sveitsiske turister. En av de omkomne var en guide som hadde lang erfaring fra blant annet Chamonix i Frankrike.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kun hodet var ikke tildekket av snø

Ulykkesstedet

De omkomne ble funnet mellom fem og åtte meter nede i snøen.

Foto: Privat

En franskmann og fire sveitsere omkom da det en kilometer brede skredet løsnet ved 14-tiden mandag. De omkomne ble funnet mellom fem og åtte meter dypt i skredet.

Den sveitsiske mannen som overlevde ble funnet med hodet så vidt over snøen, ropende om hjelp. Han behandles på Universitetssykehuset Nord-Norge for moderate skader.

Det er ventet at politiet vil avhøre reiselederne i det franske reiseselskapet Escales Polaires , som arrangerte skituren. Følget forlot Tromsø lørdag morgen og skulle være i Nord-Troms denne uka da tragedien traff. Alle de inolverte i ulykken er i 40-50-årene.

Mandag skal de franske skiguidene ha ledet hver sin gruppe på seks personer inkludert dem selv. Alle de tre kvinnene var i samme gruppe, som var omtrent 100 meter unna følget som ble tatt av skredet.

Ei av dem ble hjelpeløs vitne til at ektemannen ble begravd av de enorme snømassene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Denne typen snø gir dårlige odds

Video Video fra skredområdet i Troms

VIDEO: Slik så det ut under bergingsaksjonen i forbindelse med snøskredet Kåfjord mandag.

Politiet skal avhøre turdeltakerne, guider og den overlevende fra skredulykken. Det samme gjelder redningsmannskapene fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp som bistod under redningsarbeidet.

Snøforholdene i skredområdet ble beregnet som særdeles farlige av lokalkjente.

– Snøen var betongaktig og kompakt slikt at all luft trykkes ut. Når et Sea King kunne lande uten å synke, så sier det sitt. De beregnet 600 til 800 kilo per kubikkmeter, så da kan man jo regne seg frem til hvordan forholdene var. Havner du så dypt i snøen og ikke får rask hjelp, blir du enten kvalt eller slått i hjel, Mads Gilbert til NRK.

Fjellet Sorbmegaisa er svært populært blant skikjørere og topptur-turister. Den samiske betydningen av fjellet er «Fjellet der man lett kan forulykke».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Takker for støtten

Flagget på halv stang

Kåfjord kommune ble satt i kriseberedskap da skredalarmen gikk. Tirsdag ble det flagget på halv stand i kommunen.

Foto: Rune N. Andreassen/NRK

Skituristene var godt og riktig utstyrt, med både skredsøkere, spader, søkestenger og skredsekker. Skredet var imidlertid så kraftig at luftballongene i skredsekkene ble trykket flat av de enorme snømassene.

Representanter for den sveitsiske og franske ambassaden er på plass i Tromsø.

– Vil gjerne skjerme de overlevende, men samtidig berømme norsk politi og redningsmannskaper for deres innsats. De tok kontakt med ambassaden meget raskt og har vært veldig behjelpelig med å gi løpende informasjon om hendelsen. Jeg er veldig takknemlig for deres kompetente respons, sier fungerende ambassadør Marianne Gramm til NRK.

De overlevende får nå traumebehandling ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Snøskredtragedien i Nord-Troms er den største i Norge på 26 år. Den 5. mars 1986 omkom 16 norske soldater på NATO-øvelse i et snøras i Vassdalen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark