Hopp til innhold

Bronse i 2010. Sølv i fjor. Gull i år? Neppe.

Tromsø IL har etablert seg som et topplag i norsk fotball de siste årene med medalje i serien tre av de fire siste sesongene. Etter sølvet i fjor - den beste prestasjonen siden 1990 - ble det snakket om gull i 2012 mens rakettene føk til værs i novemberkvelden over Tromsøsundet.

Gunnar Grindstein om sport
Foto: NRK

Men sølvrusen er forlengst ute av kroppen. Og etter et målfattig vinter, er det faktisk litt vanskelig å tippe TILs plassering i år.

For:

Dersom problemene med å skape mange nok sjanser - og med å score mål - ikke løser seg utover i sesongen, blir det vintertabellen også på ordentlig (der ligger TIL nest sist). Med andre ord; nedre halvdel.

Men dersom spillet i den siste tredjedelen av banen forbedres i form av flere målsjanser - og mål, mener jeg TIL faktisk kan kjempe om gullet. I hvert fall en stund.

Solid defensivt fundament

For det hersker liten tvil om at TIL defensivt er blant de aller beste i klassen.

  • To gode svenske keepere - med Marcus Sahlman som nummer én per dato.
  • Et gjerrig forsvar med masse rutine - og som er godt samspilt. TIL jobber også med å hente inn en alternativ høyre back.
  • Midtbanen holder høy klasse med kraftsenteret Kara, smarte Ruben Yttergård Jenssen og livlige Drage – alle internasjonale spillere. På venstresiden skapte TIL masse i fjor. Nykommeren Kind Bendiksen kan bli en hit.
  • Toppleddet er per dato utfordringen – og usikkerhetsmomentet. Hjemvendte Ole Martin Årst har hanglet i vinter. Men veteranen er god for 10-15 mål, kanskje mer, hvis han slipper unna skader og mer sykdom. Vi snakker om en klasseavslutter – en fortsatt topp motivert sådan. Tsjekkiske Zdnek Ondrasek har bare vært noen få dager i Ishavsbyen. Slår han til, kan det bli tosifret der også. 23-åringen er opplagt en god avslutter med begge bein. Men litt gambling er det å hente en slik spiller "usett".

Kontrakter som går ut

På trenersida ligger TIL helt i toppen. Høgmo/Christensen har funnet en samarbeidsform der begge får utnyttet sine sterke sider – der Høgmo er strategen og frontfiguren, Christensen den som planlegger og har ansvaret for det Gutan gjør på feltet.

Men; begge er inne i sitt siste kontraktsår. Samtalene om framtida er bare så vidt kommet i gang.

Den viktigste jobben TIL-ledelsen dermed har - i tillegg til å få orden på økonomien - er å forlenge med dagens trenerduo. Helst før EM-pausen. Jeg skjønner at både Høgmo og Christensen søker nye utfordringer, men det er fortsatt én medalje de ikke har vært med å hente hjem til Tromsø.

Så kan de begge få en åpning for å gå hvis Høgmo skulle få et tilbud fra utlandet - eller Christensen få muligheten til å bli hovedtrener i en annen klubb.

Kara sendt i garderoben

Et annet usikkerhetsmoment er selvsagt hva som skjer i sommerens overgangsvindu. Det gjelder jo ikke bare for Tromsø. Men det er slett ikke usannsynlig at det kommer bud på både Kara og Ruben Yttergård Jenssen midt i sesongen.

Sistnevnte var nær en overgang til storklubben Benfica i slutten av januar, rett før vinduet stengte.

Kara på sin side trenger et miljøskifte snart. Det er ikke mange dagene siden han surmulet på treningen fordi han ikke fikk spille midtstopper. Høgmo sendte ham rett i garderoben. Og innkalte senegaleseren på kontoret etterpå. Kara trenger å holde riktig fokus - både for sin egen og lagets del.

For det er bare en ting som kan ta Kara til en større liga i løpet av 2012, og det er en overbevisende (vår)sesong i TIL-trøya.

Molde vinner

Hvem vinner så serien i år - dersom ikke TIL finner målnøkkelen og skriver historie?

Jeg setter pengene på Molde. Det er et eller annet med Solskjær og den kulturen han har tatt med seg fra Old Trafford og treningsanlegget Carrington noen kilometer utenfor Manchester. De beste managerne er nesten uten unntak ekstremt opptatt av - og nøye med - detaljer. De små tingene som i sum utgjør forskjellen.

Jeg tror også Aalesund blir gode, kanskje Haugesund, Odd og Viking. Åge Hareide har fått jobbet en ny vinter med noen av de mest spennende unge spillerne i Norge.

Hva så med Vålerenga og Rosenborg, de to klubbene med størst ressurser. Jeg tror de flopper igjen. Mest penger er ikke alltid nok, i hvert fall ikke i Norge.

Nok ord i denne omgang - her er min 2012-tabell:

1. Molde
2. Aalesund
3. TIL
4. Viking
5. Rosenborg
6. Haugesund
7. Vålerenga
8. Strømsgodset
9. Brann
10. Odd Grenland
11. Hønefoss
12. Lillestrøm
13.Sandnes/Ulf
14. Fredrikstad
15. Sogndal
16. Stabæk

Flere nyheter fra Troms og Finnmark