Hopp til innhold

Kvinner blir mest våryre

Det er april og dagene blir stadig lysere. Forskning viser at spesielt kvinner nå går inn i en munter og yr årstid. Når sola varmer, reagerer kvinnene med økt sexlyst og lykkefølelse.

Kvinne kysser mann

Når sola kommer, bruser dameblodet. Men gutta er ikke like vårkåte.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er ikke bare fjortiser som styres av hormoner, for nå om våren blir voksne kvinner sitrende hormonfulle av sola. Lyset og de lange dagene gjør dem mindre trøtte, mer opplagte men også mer lidenskapelige. Det skriver Universitetet i Tromsø på sine nettsider.

Kvinner følger lyset når det gjelder seksuell interesse, men det gjør overraskende nok ikke menn. Imidlertid når både kvinner og menn bunnpunktet samtidig, i desember, sier Arne Holte ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og tidligere professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) til nrk.

Arne Holte har undersøkt forholdet mellom lys og seksuell lyst blant unge mennesker i Tromsø, Alta og Hammerfest, og har funnet ut at kvinner følger lyset og har mest lyst i april/mai. Det skjer ikke med menn. De når ikke toppen før i august.

Våryrhet

Våren er høytid for paring blant dyrene. Vi mennesker får også økt sexlyst om våren.

Foto: Colourbox

Kvinner og ryper…

Det er litt rart, man skulle jo tro at begge kjønn nådde toppen samtidig, sier Holte og forteller at han egentlig aldri har funnet noe svar på hvorfor kvinner og menn ser ut til å nå toppen av seksuell interesse til så ulik tid, men at han fikk en interessant kommentar på saken fra kollega Karl Arne Stokkan, som er professor i arktisk biologi ved UiT.

Dette er jo akkurat som med svalbardrypa! Hunnrypas seksuelle interesse går i taket med lyset, men hannrypa begynner ikke å kurtisere henne før hun har skiftet drakt, forteller han.


Kanskje kan det ligge noe her. I de nordlige fylkene skifter ikke kvinnene drakt før i august, rett og slett på grunn av temperaturen. Kanskje er lysten hos menn mer avhengig av det visuelle enn hos kvinner, undrer Holte.

Bente Træen

Sollyset øker testosteronnivået, sier professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, Bente Træen.

Foto: NRK

Sola gir antidepressiv effekt

Ifølge sexolog og professor i psykologi ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, Bente Træen, påvirker sollyset hormonene våre.


Når sollyset kommer så øker testosteronnivået, og det gjør at vi blir litt mer yre. Dette henger igjen sammen med følelsen av å være forelsket og utskillelse av dopamin som stimulerer lystsenteret i hjernen, sier hun til nrk.

Noe annet vårsola også bidrar med, er å stimulere hjernen vår til å produsere mer av «lykkestoffet» serotonin. Om våren kan serotoninnivået vårt bli naturlig høyt på grunn av tilgang på mer sollys.


Post doktor Mari Gabrielsen ved Det helsevitenskapelige fakultet har forsket på serotonin siden 2007 og forteller at «lykkestoffet» regulerer blant annet humør, seksualitet, appetitt og søvn. Serotonin er derfor brukt i antidepressiva.


Legemidler mot depresjon kom på markedet i 1950-årene. De ble oppdaget ved en tilfeldighet da man observerte at legemidler som ble gitt for å behandle tuberkulose førte til økt velvære blant pasientene, informerer Gabrielsen som disputerte ved UiT september 2011.


Hun forteller at man siden 50-tallet har behandlet deprimerte personer med legemidler som virker på serotonin-systemet i hjernen.

Dermed er det bare å komme seg ut i sola!