Hopp til innhold

- Utslipp gir moderate skader

Potensialet for miljøskader i arktis er moderat ved utslipp fra petroleumsvirksomheten. Det viser en fersk rapport fra Forskningsrådet.

Brenning av olje i arktisk is

Forskningsrådets rapport viser at effekten av et oljeutslipp i arktiske farvann ikke trenger å bety omfattende skader. Likevel anbefales mer forskning.

Foto: Sintef

Det er Oljedirektoratet som nå publiserer rapporten som er laget etter ti års forskning på området.

Målet med forskninga har vært å avklare om både utilsiktende utslipp og utslipp som følge av daglig drift kan gi langsiktige, negative effekter på økosystemet i sjøen. Totalt omfatter forskningen 65 prosjekter og rundt 110 publikasjoner.

Begrenset effekt

Konklusjonene så langt viser at de skadelige effektene av et utslipp både er begrensa i tid og utstrekning.

- Det er ikke noe som tyder på at arktiske organismer er mer sårbar enn lignende organismer ellers på sokkelen, heter det i rapporten.

Undersøkelsene viser at det riktignok er påvist forskjeller i sårbarhet mellom arktiske og tempererte arter, men forskjellene er små og går i begge retninger.

Stort behov

Rapporten påpeker og at det fortsatt er et sterkt behov for mer forskning. Spesielt i forhold for å belyse hvilken betydning faktorer som utslippsforhold, klima, sesongvariasjoner og fordeling av bestander faktisk vil ha på utslipp fra petroleumsvirksomheten i arktiske farvann.

Les hele rapporten her