Hopp til innhold

- Har ikke fått de beste områdene

Statoilsjefen har nesten ikke rukket å komme hjem etter å ha signert den historiske avtalen i Moskva før det sås tvil om avtalen er god for Statoil.

Video Usikkerhet om Statoil har fått gode leteområder i Russland

Usikkerhet om Statoil har fått gode leteområder i Russland.

Statoil og det russiske oljeselskapet Rosneft ble i helgen enige om å lete etter olje sammen i den russiske delen av Barentshavet.

– Jeg mener at dette er et gjennombrudd for Statoil i Russland. Dette passer godt inn i vår letestrategi, vi får brukt teknologi som vi har utviklet på norsk sokkel og det vil gi Statoil en bredere industriell plattform i Russland, sier konsernsjef i Satoil, Helge Lund.

Statoil-avtale

Avtalen mellom Statoil og Rosneft ble underskrevet i Moskva i helgen.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

– Ikke de beste områdene

Men Statoil har ikke fått de mest attraktive leteblokkene mener en av oljenestorene i nord, Johan Petter Barlindhaug. Perseyevsky-lisensen Statoil har fått ligger langt mot nord, og nær Svalbard.

– Det er mye is, det er veldig lange avstander til land og det er vel en fastlagt strategi om at dersom man skal så langt nord, så må man gå skrittvis frem.

Italienske ENI har fått blokker nærmere land, og Barlindhaug mener det kan være flere tiår frem til Statoil kan starte med en eventuell utbygging i områdene sine.

Statoil-sjef Helge Lund er også klar på at det hele er usikkert.

– Det er relativt umodne områder. Det vil si at vi vet lite om geologien og mulighetene. Det er en risiko, men samtidig vil det være en stor oppside dersom dette fungerer.

– Gjennombrudd i nordområdesatsingen

Arvid Jensen

Stryeleder i Petro Arctic, Arvid Jensen mener Statoils avtale om leteblokker i russisk del av Barentshavet er et gejnnombrudd.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Styreleder Arvid Jensen i Petro Arctic, interesseorganisasjonen for leverandørindustrien i nord mener avtalen er svært viktig for Norge.

– Det man har savnet i regjeringens nordområdesatsing har vært et skikkelig næringsinhold. Det har man fått nå. Dette er en oppfølging av delelinjeavtalen man bare kunne drømme om, et gjennombrudd for nordområdesatningen.

Jensen tror også ENIs avtale i Russland vil være godt nytt for norsk industri.

–ENI har fått leteblokker som ligger litt nærmere land og Norge. Når man vet at de har bygget seg opp i Hammerfest, så er det ikke utenkelig at de og den kompetansen og kontaktnettet de har der vil bli benyttet