Hopp til innhold

Rammes av streik for tredje gang på fire år

Gyldenborg skole i Tromsø rammes av streik for tredje gang på fire år. Ti kommuner i Troms og Finnmark rammes av streiken i offentlig og kommunal sektor.

Gyllenborg skole

Gyllenborg skole i Tromsø er en av skolene i kommunen som er tatt ut i streik.

Foto: NRK

– Vi har blitt tatt ut i streik i alle hovedoppgjørene. Det er mest trist for elevene, som rammes som tredjepart, sier rektor ved Gyldenborg skole, Jill Solheim-Nilsen.

Alle hennes 290 elever går nå glipp av all undervisning. Det har gått ut informasjon til foreldrene på skolen om at all undervisning utgår, men at skolen opprettholder et SFO-tilbud i skoletiden.

– I dag åpnet vi klokka kvart over sju, i tilfelle noen ikke hadde fått informasjon om streik, sier Solheim-Nilsen.

Men så langt er rektoren ganske alene i gangene på skolen.

Jil Solheim-Nilsen

Rektor Jill Solheim-Nilsen er nokså alene på Gyldenborg skole torsdag morgen.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Brudd i forhandlinger

I Troms rammes Tromsø, Salangen, Lenvik og Harstad av streiken. Til sammen 441 personer er tatt ut i streik i skole- og barnehagesektoren og omsorgstjenesten i Tromsø.

I Finnmark tas ansatte ut i streik i Alta, Hammerfest, Karasjok, Porsanger, Vardø og Berlevåg. Her blir til sammen 263 medlemmer i fagforbundet tatt ut i streik.

Til sammen 25.000 ansatte i stat og kommune er tatt ut i streik etter at forhandlingene for ansatte i stat og kommune brøt sammen i natt.

Streikevakt politiet

Her står ansatte streikevakt utenfor politihuset i Tromsø.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Troms politidistrikt har torsdag morgen 65 ansatte i Tromsø ute i streik. Ifølge konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes vil ikke publikum merke mye til streiken i første gang.

– Det vil bli lengre ventetid på sivile tjenester, som pass. Vi ber derfor folk om å vente med dette om de kan. Vi vil også få litt begrenset etterforskningskapasitet, sier Sparboe Lysnes.

Rammer eksamen

På Universitetet i Tromsø er de bekymret for avviklingene av eksamener på grunn av streiken.

– 255 av våre ansatte er tatt ut i streik. Det berører en del viktige funksjoner. Eksamensavviklingen rammes fra i dag, og det er det som bekymrer oss mest, sier rektor Jarle Aarbakke.

Han oppfordrer studenter til å møte som planlagt, og sier at universitetet gjør det de kan for å avvikle eksamen.

En av de streikende på UiT er Bent Svinnung fra LO Stat.

– Vi er forberedt på å bli stående her. Dette er en viktig sak, sier han.

streik UiT

Streikende ved universitetet. Til høyre, Bent Svinnung, LO Stat

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Full stopp i undervisning

– For skolene som rammes blir det full stopp i undervisningen. Noen få skoler kan ha enkelte timer, og det har foreldrene fått beskjed om. I barnehagene prøver vi så langt som mulig å ha en tilsynsordning, men det blir ikke noe pedagogisk innhold, sier Morgan Lillegård, kommunikasjonssjef i Tromsø kommune.

Han forteller at kommunen har sendt ut informasjon til foreldre og foresatte i forkant av streiken. Tromsø har lagt ut en egen streikelenke på sine nettsider, som vil bli oppdatert utover dagen.

– Administrativt personale vil være på plass for å gi informasjon til dem som ikke har fått en med seg, sier Lillegård.

Disse rammes

Tolv av skolene i Tromsø som rammes hardest. Her vil nesten all undervisning stoppe opp.

Elleve barnehageavdelinger rammes i Tromsø. Her blir et kortere åpningstid, og ikke noe pedagogisk opplegg.

Namsfogden streik

Streikevakter utenfor Namsfogden i Tromsø. I alt er fem personer tatt ut i streik der,

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Alle kommunens helsestasjoner rammes også av streiken.

Nav Troms tar ut 11 personer i streik, Troms politidistrikt 56 og Universitetet i Tromsø 255 personer.

Også ansatte i Harstad, Salangen og Lenvik tas ut i streik. I Salangen tas 23 administrativt ansatte ut i streik.

I Harstad er det 124 personer som er tatt ut i streik innen alle tjenesteområder med unntak av helse og omsorg, barnehage og skole. Kommunen oppdaterer på sine hjemmesider.

Streik

I Harstad førte streiken til at rådmann Hugo Tode Hansen måtte steppe inn om referatskriver under dagens kommunestyremøte. Til høyre ser du også ordfører Marianne Bremnes. Rådmannen opplyser også at streiken fører til at kommunen i liten grad kan betale regninger mens streiken pågår.

Foto: Nils Mehren / NRK

Lenvik kommune skriver på sine hjemmesider at 73 medlemmer i fagforbundet er tatt ut i streik. Dette er i hovedsak administrativt ansatte.

I Finnmark er det administrativt ansatte i kommunene og offentlige bygg som tas ut i streik i de seks rammede kommunene.

– Vi håper at det i første omgang er arbeidsgiver som skal merke det. Vi har prøvd å ta ut et uttak som rammer tredjepart minst mulig, og har derfor prøvd å unngå områder som barnehager og SFO, sier Øystein Hansen, nestleder i Fagforbundet i Finnmark.

Akkurat hvordan streiken vil ramme folk i Finnmark som trenger hjelp fra administrativt hold, har han ikke oversikt over.

Godtar ikke tilbud

– Vi går ut i streik fordi vi krever å få det samme som i privat sektor. Vi ønsker ikke at våre medlemmer skal sakke akterut i lønnsutviklingen. Kravet er ganske enkelt. Vi krever en rettferdig og anstendig lønn til alle ansatte, flere faste stillinger og bedre helgetillegg. Det ble ikke innfridd, sier Hansen.

Han får støtte av også Grethe Theodorsen, leder for Utdanningsforbundet i Tromsø.

– Dette er et tilbud som gjør gapet mellom privat og offentlig enda større. Vi må få arbeidsgiver KS til å møte oss på våre krav. Det er sterke krav, for vi ønsker god kvalitet i offentlig sektor, der våre grupper er arbeidstakere, sier Theodorsen.

– Vi forstår at en tredjepart blir rammet. Vi streiker fordi vi vil at barn skal ha det beste pedagogiske opplegget, god undervisning og at de som trenger pleie og omsorg tas imot av godt kompetente folk.

Det skal arrangeres en streikemarkering på Stortorget i Tromsø i dag klokka 12.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark