Hopp til innhold

Svenske samer anmelder Norge

Fire svenske reineiere har politianmeldt norske styresmakter og landbruksministeren etter at de ble stoppet på grensa med reinsdyrene sine.

Svensksamer stoppet på Kilpis

Her blir svenske reindriftssamer stanset ved Kilpis på vei til Lenvikhalvøya i Troms med reinsdyra sine.

Foto: Arild Moe/NRK

Video Lars Peder Brekk om bønder i Lavangen

Landbruksminister Lars Peder Brekk er spesielt nevnt i anmeldelsen fra de svenske samene.

Foto: Nyhetsspiller

Det var i slutten av april at svenske reineiere ble stopper ved Kilpis da de forsøkte å frakte flokken sin over til beite på Lenvikhalvøya.

Etter at den gamle reinbeitekonvensjonen mellom Norge og Sverige gikk ut i 2005, er det ikke undertegnet noen ny konvensjon.

De svenske samene hevder rett til sommerbeite helt ut til kysten i Troms, en rett som stammer tilbake til lappekodisilen fra 1700-tallet.

Stoppet på grensen

– Vi er ikke bekymret for utfallet i denne saken. Det eneste jeg er bekymret for, er om Lars Peder Brekk ikke våger å møte oss i retten. Det er min største frykt, sier reineier Ulf Bergdahl.

Han er en av de svenske reineierne som ble stoppet på grensa i april, og tvunget til å returnere til Sverige.

Nå har han sammen med tre andre reineiere fra Saarivuoma sameby levert anmeldelse både mot norske myndigheter og landbruksministeren.

Anmeldt for oppvigleri

– De kom med papirer fra reindriftsforvaltningen som viser til norsk lov. Det strider mot 30. paragraf i konvensjonen at man viser til en annen lov. Den er ikke gyldig for oss, sier Bergdahl.

Allerede i fjor var svensk rein utplassert på Lenvikhalvøya. Det utløste protester fra grunneiere og sauebønder som fikk stortingspolitikere og landbruksministeren på sin side. Det er grunnen til at Lars Peder Brekk er spesielt nevnt i anmeldelsen.

– Brekk har vært delaktig i prosessen med å stoppe oss. Vi har også anmeldt ham for oppvigleri. Han har ikke opplyst norske borgere om hva slags rett som gjelder. Det er hans plikt, sier Bergdahl.

Nå blir det opp til norsk politi å vurdere saken og eventuelt legge den fram for norsk rett. I mellomtida har Saarivuoma-samene ført en flokk med et tusentall dyr over fjellet til Dividalen der norske myndigheter anerkjenner deres sommerbeite.