Hopp til innhold

– Ingen utlendinger bør få representere Norge

– Vi bør ha nordmenn til å representere Norge i MGP, mener Kystpartipolitiker. Ikke russere, afghanere, svensker eller iranere, mener politiker.

Tooji

Hverken Tooji og Aleksander Rybakk hadde fått lov til å representere Norge i MGP, hvis Ovesen hadde fått bestemme.

Foto: Hege Bakken Riise/NRK

Mens Norge gjorde en trist poengsanking under gårsdagens Melodi Grand Prix, skrev Kystpartipolitikker Tove Ovesen følgende på sin Facebook-profil, ifølge Finnmarken.no

– Herregud kor normal æ egentlig er.............................ikke nokka forfær over at Sverige vant og at Norge tapte mgp. Kanskje æ skulle vært i juryen???? Skal Norge representere Norge så er det kanskje på tide at vi får bort Russere, Afrikanere, Svensker og Iranere til å fremføre oss? Jaja, det var nu bare mine tanka"

Skjønte Norge kom sist

Allerede før resultatene var klare viste Kystpartipoltikkeren hvordan de ville gå.

– Jeg visste at Norge kom på sisteplass, og at Sverige eller Russland kom til å vinne, sier Ovesen, som selv ikke har sett alle de andre landenes bidrag, sier Tove Ovesen til Finnmarken.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

– Høyreekstreme og bloggere

– En slik holdning er det kun et fåtall av befolkningen som har og hennes oppfatning av begrepet utlendinger er helt feil. Tooji er norsk. Slikt tull tilhører vanligvis bloggere og høyreekstreme, sier Kari Helene Partapuoli, som er leder for antirasistisk senter til NRK.

Hun mener også at slike holdninger tilhører fortiden og at mesteparten dagens samfunn har kommet lenger enn dette.

Ikke rasist

Tove Ovesen

Kystparti-politiker Tove Ovesen feller en hard dom over flerkulturelle bidrag for Norge i MGP.

Foto: Privat

Etter kommentarene har det vært sterke reaksjoner på facebook-siden til politikkeren.

– Jeg ble litt overrasket over alle kommentarene som kom, men de viser jo også at mange mener det samme som meg. Det er ikke noe galt i å si det jeg sier. Det er nok mange flere som er enige, men de tør ikke å si det, sier Ovesen til Finnmarken.

Hun ble også spurt av Finnmarken om hun anser seg som rasist.

– Nei, ikke i det hele tatt og det har jeg aldri vært. Jeg er i Spania hele vinteren med bare utlendinger og det har bodd tamiler her i Vardø som jeg nå savner kjempemasse. Om jeg skulle være rasist, så måtte det være fordi jeg misliker nordmenn mer enn utlendinger, fortsetter Ovesen.

MGP må være norsk

Tooji vinner MGP 2012

Tooji feller noen gledestårer da ble kjent at han vant den norske MGP tidligere i år, men det spørs om han vil like disse kommentarene.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Hun mener også det må være norske personer som skal representerer Norge i MGP.

Ikke de med flerkulturell bakgrunn i tillegg til den norske, som Tooji.

– Det irriterer meg at vi skal være så "solidariske". Hva er egentlig viktigst for oss – ta vare på det norske, eller at andre skal få overta alt det norske vi har? Melodi Grand Prix er viktig for å vise hvem vi et utad, sier Ovesen.

På spørsmål fra Finnmarken om hun mener norsk-hviterusseren Aleksander Rybakk ikke burde representert Norge selv om han vant MGP i 2009, svarer hun.

– Ja, for han deltok jo med sin russiske tradisjon, så det ble feil.

Alexander Rybakk

Rybakk burde heller ikke fått noen dans med fele på MGP-eventyret sitt, siden han har en hviterussiske familiebakgrunn, ifølge Ovesen.

Foto: Øystein Nygård / NRK