Hopp til innhold

Brannvesenet måtte rykke ut til knivkamp

Ved masseslagsmål med kniv i Vadsø måtte brannvesenet rykket ut fordi politiet ikke var til stede. To personer ble stukket ned.

Brannvesnet i Vadsø må gjøre jobben til politiet og rykke ut til knivkamp.

Politikrise i flere steder i landet der brannvesenet må gjøre politiets jobb.

Og stadig oftere må brannvesenet rykke ut for å gjøre politiets oppgaver, skriver Finnmarken i dag.

– Det er jo ikke å stikke under en stol at det er trasig at ikke politiet er alle ganger på plass samtidig med oss, sier Ketil Eriksen, brannsjef hos brannstasjonen i Vadsø.

Også i Troms kan ventetiden være lang. En utrykningstid for politiet på to timer er helt reell, ifølge hovedtillitsvalgt i Midtre Hålogaland politidistrikt, Ulf Ruud Larsen.

To knivstukket

Ketil Eriksen, brannsjef i Vadsø

Ketil Eriksen mener brannvesenet ikke kan gjøre politiets jobb.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Da det brøt ut masseslagsmål i Vatsø natt til lørdag, der to personer ble stukket ned med kniv, var nærmeste politi syv mil unna, i Vardø.

Dermed måtte brannvesenet rykke ut for å sikre ambulansepersonell samt å holde vakt utenfor helsesenteret, etter at involverte i slagsmålet ble brakt dit.

Situasjonen er dessverre slik de siste årene, at politiet er sent ute, og de gangene de ikke er her er vi nødt til å gå inn og gjøre de politioppgavene, sier Ketil Eriksen.

Kan ikke hjelpe i voldssituasjoner

Brannsjefen har ingenting imot å bistå politiet, men understreker at de ikke kan gå inn i farlige voldssituasjoner og rydde opp. Dermed kan publikum måtte belage seg på å vente, dersom de havner i en farlig situasjon.

– Ja, i Østfinnmark politidistrikt har vi lange avstander, og geografien tilsier at vi kan ikke være til stede på et hvert sted til enhver tid. Og det vil ikke være unormalt at det vil ta tid før politiet kommer til stedet, bekrefter konstituert regionlensmann Ståle Jensen.

– Hvor akseptabelt er det med en utrykningstid på én time i Finnmarks hovedstad?

– Det er klart at når vi får akuttsituasjoner, så er det jo litt avhengig av hvor patruljen ellers befinner seg. Da vil en time kunne fortone seg som lang for de som er involvert i hendelsen, svarer Jensen.

(Saken fortsetter under bildet)

.

Ståle Jensen - konstituert regionlensmann i Vadsø

Ståle Jensen mener politiet ikke kalkulerer med hjelp fra brannvesenet og mener de har kontroll på situasjonen.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Politiets fellesforbund kritiske

Og i Politiets Fellesforbund er de kritiske til bemanningsordningen som gjelder, mener at politiet må kunne være mer mobile.

– Nei altså, PF i Øst-Finnmark har jo alltid vært kritisk til den vaktordningen. Vi mener jo at man bør ha vakt i hver kommune for at publikum skal få en best mulig beredskap, og at vi er til stede når det trengs som verst, mener tillitsvalgt Odd Børre Evensen.

– På fredag var det to politifolk i Vardø, ingen i Vadsø, hadde det vært mulig å ha vært en på hvert sted?

– Ja, bare for å korrigere først, så var det to politifolk fra Vadsø som hadde tjeneste for Vadsø og Vardø denne helgen. Og den problemstillingen du setter opp kunne ha vært aktuell, men vi handler jo ut fra at politiet skal ha en egensikkerhet rundt de oppdragene de utfører, og da er det primært et ønske at de er to om å komme til sånne typer steder som vi hadde i helgen.

Politiet må klare seg selv

Men tillitsvalgt Evensen mener at når oppdrag som det natt til lørdag skal utføres, er det noe politiet må kunne klare selv, uten å måtte lene seg på brannvesenet.

– Jeg tenker som så at det ikke skal skje. Det er politiet som skal ivareta publikums sikkerhet på den her siden, og det at brannmannskapene må gjøre vår jobb er ikke bra. Det at brannmannskapene skal sikre ambulansepersonell og må tre inn i politiet sin rolle, det er helt unaturlig, for de er ikke trent opp til sånne oppgaver.

Og brannsjef Eriksen mener at selv om de syns det er greit å bidra når det trengs, taper publikum når politiet ikke kan komme.

– For vår del hadde det ikke vært noe annerledes, men det er klart at for ambulansepersonell og skadede så hadde det selvfølgelig vært bedre at politiet hadde vært tidligere på plass.