Hopp til innhold

Varsler full mineralstopp

Høyrepolitiker og tidligere reindriftssjef, Ellen Inga O. Hætta, mener NHO-leder er kunnskapsløs etter kritikk mot gruve-nei.

Ellen Inga O. Hætta

Ellen Inga O. Hætta varsler full mineralstopp til FN har utarbeidet etiske retningslinjer for utbyggingssaker i urfolkssoner.

Foto: Liv Pedersen

Nå varsler hun full mineralstopp til FN har utarbeidet etiske retningslinjer for utbyggingssaker i urfolkssoner.

Kautokeino kommunen nekter gjenåpning av gruvedrifta, og de får knusende kritikk av NHO for å nekte arbeidsplasser og skremme investorer ut av vidda.

– Skuffende av NHO

Kautokeino bruker FN regler som ennå ikke eksisterer når de sier nei til gruveåpning.

Høyrepolitiker og tidligere reindriftssjef, Ellen Inga O. Hætta, mener NHO-leder er kunnskapsløs etter kritikk mot gruve-nei. Foto: Liv Pedersen.

Men det mener Hætta er skuffende.

– Jeg er skuffet over NHO Finnmark. Jeg vet ikke om det er kunnskapsløshet og om de ikke vet at dette er areal i bruk og ikke en bakhage, sier hun.

Marit Helen Pedersen, NHO-sjef i Finnmark, mener derimot at et gruve-nei har store konsekvenser for utviklingen i Finnmark.

– Det er den beste måten å jage investorer ut av fylket på, sier hun.

Avviste gruveplaner

Marit Helen Pedersen

Marit Helen Pedersen, NHO-sjef i Finnmark, reagerer på kommunens vedtak.

Foto: Liv Pedersen

Kritikken kom da Kautokeino besluttet å avvise Arctic Golds planer om å utvinne gullet med 100 arbeidsplasser i Biddjovaggi.

For Kautokeino handler det om å bremse tapet av reindriftsarealer, og håpet er at FN vil stoppe inngrepene.

– Når FNs permanente forum skal utarbeide etniske standarder for hvordan man skal gå inn i urfolksområder, spesielt i arktiske områder som er sårbare, så mener jeg vi godt kan vente på det, sier Høyre-politiker og tidligere reindriftssjef, Ellen Inga O. Hætta.

Arbeidet med FNs internasjonale retningslinjer er så vidt påbegynt.

Kautokeino er splittet i gruvespørsmålet og ordførergruppa har tapt kampen om gullarbeidsplasser. Argumentet om mer urfolksvern oppleves urimelig. Her vil man ikke engang forhandle.

– Det er flaut at man ikke kan være mer seriøs og holde seg til de strategiske valgene som man har gjort, sier Klemet Erland Hætta, ordfører i Kautokeino.

– Det er mer redelig å si nei nå enn å la dem bruke 50 millioner på å så si nei, det vil være å lure folk, sier Ellen Inga O. Hætta.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark