Hopp til innhold

– Leteviljen vil svekkes

Lederen for Store Norske Gull mener Kautokeino kommunes gruve-nei i Biddjovagge ødelegger forutsigbarheten for selskaper som vil satse i Finnmark.

Morten Often

Daglig leder i Store Norske Gull, Morten Often, mener Kautokeinos gruve-nei vil svekke leteviljen i hele bransjen.

Foto: Mika Saijets

Nylig sa kommunestyret i Kautokeino for andre gang nei til å konsekvensutrede det svenske gruveselskapet Arctic Golds planer om gruvedrift i Biddjovagge.

Vedtaket har skapt reaksjoner i gruvebransjen. Store Norske Gull er et av selskapene som i flere har drevet mineralleting i Indre Finnmark.

– Jeg reagerer med litt vantro fordi det de sier nei til er jo å utrede konsekvensene av en mulig fremtidig gruvedrift i kommunen, sier daglig leder for Store Norske Gull Morten Often.

– Da skjønner ikke jeg, og jeg tror jeg har de aller fleste med meg, hvorfor de sier nei til noe uten å vite hva de sier nei til.

– Konsekvensutredninga skal sørge for at fordeler og ulemper kommer på bordet før det blir tatt stilling til drift eller ikke. Sånn skal det være og sånn bør det være.

– Klart negativt

Often mener kommunestyrets holdninger ble provosert frem. Han sier at for Store Norske Gull gjør slike holdninger at forutsigbarheten i letearbeidet blir liten.

– Det gjør jo at viljen til å gjøre leting og å skape muligheter for å finne ressurser selvfølgelig blir lavere. For oss er det klart at det er negativt.

– Riktig type skremt

Ifølge leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund Nils Henrik Sara var dette et skremmeskudd gruvenæringa trengte.

– Om de er skremt så er de i alle fall skremt på den riktige måten. Hvis det er slik at de tror det bare er å komme med noen planer også får de etableringstillatelse er dette en påminnelse på at ting skal gjøres på riktig måte.

– Dette gjør at gruveselskapene i fremtiden må ta lokalbefolkningens meninger på større alvor. Jeg ser ikke noe negativt i det, sier Sara.

Nils Henrik Sara

Nils Henrik Sara

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark