Hopp til innhold

– Vil ha dykkere i sjøen klokka 13

Poltiet har nå på plass utstyret som trengs for å hente opp de omkomne etter båtulykka i Alta kommune. Arbeidet vil starte klokken 13.00 onsdag ettermiddag.

Ulabrand i søk

Redningsskøyta Ulabrand i søk i ved Store Kufjord tirsdag kveld.

Foto: Kjetil Braaten / Redningsselskapet

Åtte personer var ombord i oppdrettsbåten som kantret og sank i Store Kufjord i Alta kommune i går ettermiddag.

Seks personer berget livet, men to personer befinner seg fortsatt i havaristen som ligger på 38 meters dyp. De omkomne er ei 42 år gammel kvinne fra Alta og hennes ett år gamle datter.

Trykkammer fremme

Årsaken til at de omkomne ikke har blitt hentet ut tidligere er at dykkerne er avhengige av et trykkammer for å kunne gå så dypt.

Ettersom det ikke var noe tilgjengelig trykkammer i Vest-Finnmark måtte det fraktes fra Tromsø med bil.

– Trykkammeret er nå fremme, sier operasjonsleder hos Vestfinnmark Politidistrikt Tommy Flåthen til NRK litt før klokka 11.00 onsdag.

Venter på operatør

Siden i går kveld har politiet vurdert å sende ned dykker uten tilgang til trykkammer. En slik operasjon krever imidlertid en dispensasjon fra Arbeidstilsynet fordi det innebærer et dykk dypere enn 30 meter.

– Vi fikk en dispensasjon fra Arbeidstilsynet med visse betingelser rundt klokka 09.00 i dag, omtrent samtidig som trykkammeret var på plass. Derfor valgte dykkerne og innsatsleder å vente til operatøren av trykkammeret er på plass, sier Flåthen.

Operatøren flys fra Tromsø til Hammerfest, hvor han skal fraktes med båt ut til ulykkestedet.

– Jeg antar at vi vil ha dykkere i sjøen klokken 13, sier operasjonslederen.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Alta ulykke

Vet ikke hva som gikk galt

I tillegg til arbeidet med å få hentet de omkomne ut av havaristen jobber politiet med å finne ut hva som var årsaken til at båten sank.

– De var på en familietur og forsøkte å krysse fjorden med egen båt. Værforholdene var vanskelige og de ble tilbudt hjelp fra Norwegian Royal Salmon, sa stabssjef i Vestfinnmark politidistrikt Terje Wikstrøm tirsdag kveld.

– Nærmere hva som gikk galt på turen gjenstår det blant annet en del avhør og en del etterforskning for å kunne gi sikkert svar på.

Kart Store Kufjord

Store Kufjord

Foto: NRK

Kommune og bedrift gir krisehjelp

Båten som sank tilhører oppdrettsselskapet Norwegian Royal Salmon, som eier flere oppdrettslokaliteter i området. Administrerende direktør John Binde varslet i går at de ansatte vil bli fulgt opp i dag.

– Vi vil samle alle ansatte i Finnmark i morgen for å gå gjennom dette og tilby krisehjelp av ulikt slag.

I Alta kommune I Alta kommune er kriseteamet i nå satt i beredskap. Rådmann Bjørn-Atle Hansen sier det viktigste nå er å ta vare på de pårørende.

– Vi har gjort en del ting i forhold til den barnehagen den omkomne jenta gikk i og også i forhold til arbeidsplassen til faren.

– Hvordan preger dette lokalsamfunnet?

– Dette er jo ei forholdsvis stor ulykke så det er stor oppmerksomhet i Alta om dette. Folk er veldig nysjerrige på å få opplysninger om hva det er som har skjedd.