Hopp til innhold

Bøndene frykter mye slit og økonomiske tap

Bøndene frykter å få igjen langt mindre enn hva det koster å rydde opp etter storflommen i Troms. – Jeg fikk igjen bare en tiendedel sist gang det var flom, sier bonde Ove Berg.

Melkebonde rammet av flom

Slik ser jordene ut etter flommen har herjet.

Foto: Privat

Ove Berg opplevde for tre år siden å få igjen bare en tiendedel av det han mistet i forbindelse med flom og issmelting i Kirkesdalen i Målselv kommune.

– Jeg er redd for at det skjer igjen. Det er lensmennene som skal taksere tapene. Men sist var det ingen som hadde kvalifikasjoner innenfor landbruk. Derfor fikk vi ikke igjen det vi hadde krav på, sier Berg.

Verre med årets flom

Ove Berg

Ove Berg er skeptisk til og han får igjen det han har tapt etter flommen.

Han sier at han forrige gang det var flom i Kirkesdalen måtte bruke et hundretalls timer for å rydde opp på jordene og fjerne det som flommen hadde lagt igjen. I år er flommen enda verre.

– Jordet er mitt er helt ødelagt. Det er snakk om et par hundre mål som er borte. Det betyr et tap på mange hundre tusen kroner. Timeslønna vår for å rydde opp blir svært lav fordi forsikringsselskapene ikke anser oss som fagarbeidere.

– Vi er jo fagfolk på landbruk og har ingen mulighet til å få inn andre håndverkere nå i ferietiden, sier Berg oppgitt.

Mange bekymrede bønder

Flom i Troms

Noen bønder ble så vidt reddet fra de enorme vannmengdene fra flommen. Nå spørs det om bøndene vil slite økonomisk med etterdønningene.

Lederen i Målselv bondelag Mette Pettersen Anfeltmo sier at Berg ikke er den eneste som frykter for å ikke få erstattet tapene etter flommen.

– Det er forståelig at folk synes at de ikke får igjen nok for arbeidet sitt.

Bøndene må betale en egenandel, de må sjøl stå for kostnadene og de må gjøre alt arbeidet sjøl.

Det tar tid å få forsikringsoppgjøret på plass og det er ikke sikkert at bøndene får erstattet hele tapet sitt, sier hun.

Egenandel på tretti prosent

På Regjeringas nettsider står det at bøndene må regne med å måtte betale 30 prosent i egenandel.

Gjennom Statens naturfond kan bøndene søke om jord- og avlingsskader som ikke dekkes av privat forsikring. Det er lensmannen i de ulike kommunene som skal taksere bøndenes eiendommer.

– Vi har ikke nok kompetanse selv, men vi leier inn to uavhengige takstmenn. Ikke alt blir erstattet så jeg skjønner godt at noen blir frustrert. Saksbehandlinga tar også lang tid, sier Alf-Magne Gabrielsen som er lensmann i Målselv.