Hopp til innhold

– Støre må på banen

Bellona krever at atomavfallsmengdene som viser seg å være dumpet i Barentshavet og Karahavet, kommer på agendaen når Norge møter Russland på myndighetsnivå.

Bellona-leder Frederic Hauge

KREVER BILATERAL DIALOG: Bellona-leder Frederic Hauge mener at utenriksminister Jonas Gahr Støre må ha atomavfall-saken på agendaen neste gang han møter den russiske utenriksministeren.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Oversikten russiske myndigheter har skaffet seg viser at blant annet 17 000 containere med radioaktivt avfall er dumpet på havbunnen, og det samme er tre atomubåter og 19 skip.

– Dette har Bellona jobbet med siden vi første gang avslørte farlig atomavfall i Karahavet for ganske nøyaktig 20 år siden. Det er skuffende at russerne har brukt så lang tid på å få frem denne dokumentasjonen over omfanget av avfallet, som er veldig mye større enn tidligere antatt, sier Frederic Hauge i en pressemelding.

– Må høyere opp på agendaen

Etter det som har kommet frem, forventer Hauge at utenriksminister Jonas Gahr Støre tar opp problemet når Norge igjen møter russiske myndigheter.

– Når den norske regjeringen bruker så mye tid på å snakke om olje og gass med russerne, må de være villige til å gi denne saken høy prioritet. Denne rapporten viser at utrangerte atomreaktorer og radioaktivt avfall må mye høyere opp på agendaen når de to landene møtes på myndighetsnivå, sier Bellona-lederen.

– Nesten ufattelig

Fra Greenpeace Norge har leder Truls Gulowsen uttalt at han er sjokkert over mengdene avfall som er dumpet, og at han ikke forstår hvordan dumpingen kan ha blitt ansett for å være forsvarlig.

– Det går nesten ikke an å fatte hva de har tenkt da de gjorde dette. Helt fra 50-tallet da de begynte med det i dette området må man jo ha forstått at det ikke kom til å forsvinne, dette avfallet, har Gulowsen sagt til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark