Hopp til innhold

Mineralmilliarder i bakken, likevel kuttes stillinger

Mineralmilliarder ligger og venter i Finnmark, sier næringsministeren. Men bransjen svinger, og bare nettopp måtte en av Finnmarks gruver kutte 44 stillinger.

Sydvaranger gruver

Her ved Sydvaranger Gruve i Kirkenes mistet nylig 12 personer jobben.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– Mineralmilliarder ligger bare og venter i Finnmark, sa næringsminister Trond Giske tirsdag i forrige uke.

Men bare tre dager tidligere ble 44 stillinger ved Sydvaranger gruve i Kirkenes kuttet.

Blanke felter

– De ansatte er forberedt på slike grep, i en tøff bransje, sier hovedtillitsvalgt ved gruva Henning Bråten, mens han peker på en fargerik turnusliste som er limt opp på veggen, i murbygget rett innenfor bommen til Sydvaranger gruve.

Den to og en halv meter lange lista har en rekke blanke felter. Og snart blir det flere.

– Ja, det blir flere, fordi den er ikke oppdatert enda. Men det du ser på den borterste er at det finnes blanke felter fordi vi ikke har fått tak i folk.

Så dere mangler folk, men må likevel la folk gå?

– Ja, skjønn det den som kan.

Vi tenker ikke på om vi er en leverandør til Europa eller verden. Vi tenker det at vi må ha mat på bordet og komme oss hjem og betale regningene.

Henning Bråten, tillitsvalgt ved Sydvaranger Gruve

– Tragedie for de som måtte gå

Europa trenger mineralressurser, sa næringsminister Trond Giske mandag for en uke siden på Finnmarkskonferansen.

Men bare tre dager i forveien måtte 44 ansatte ved Sydvaranger forlate sine stillinger på grunn av en synkende malmpris. Noen gikk til andre jobber innenfor bommen, resten -stort sett lokale folk - måtte gå.

– Totalt sett kom vi ganske bra ut av det, sett i forhold til det vi trodde vi måtte gjøre. Men det er jo en tragedie for de som måtte gå.

– Hva sier de?

– Nei, hva sier man når man mister jobben? Det er helt forferdelig, sier Bråten.

Vil ha flere gruver

Næringsministeren vil ha flere gruver enn dagens tre i Finnmark. Trond Giske ser for seg gruvedrift i hundremilliarders-klassen, og arbeidsplasser til Finnmarks ungdom - langt inn i fremtiden.

Henning Bråten er ikke like sikker:

– Det er veldig mye prat på sånne konferanser. Det vi tenker på her er om vi har en jobb å gå til og om det er mulig å få jobb andre plasser. Det er sånne ting. Har vi egentlig grunnlag for å drive om vi ikke får tak i folk? Vi tenker ikke på om vi er en leverandør til Europa eller verden. Vi tenker det at vi må ha mat på bordet og komme oss hjem og betale regningene.

LES OGSÅ: Sydvaranger kan bli Indisk

LES OGSÅ: Vil ha norske investorer

– Skjult agenda

Gjennom porten, og nede i byen - ironisk nok i det gamle administrasjonsbygget til Sydvaranger, finner vi en av gruve-ledelsens hardest kritikere, Bernt Nilsen. Han leder folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden, og mener ledelsen aldri har hatt et ønske om å drive langsiktig.

Bernt Nilsen

Leder for Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden, Bernt Nilsen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Timingen er jo veldig god når de nå skal presentere for kommunestyret sin søknad om dobling, og har begrunnet det med at de trenger bedre lønnsomhet. Men hvis man ser både på driftsregnskapet og halvårstallene som er lagt ut nå på den australske børsen, så har de et rent overskudd på tretti millioner første halvår.

– Det er jo mer enn de fleste bedriftene i Sør-Varanger har å rutte med. Men spørsmålet er jo hvor grådig investorene er - og hvor kortsiktige de tenker, sier Nilsen.

Fikk høre om kuttene fra NRK

Ordfører i Sør-Varanger kommune Cecilie Hansen ble overrasket da NRK for et par uker siden fortalte at Sydvaranger planla å si opp 20 ansatte.

Når vi besøker hennes kontor, er det første gangen hun får høre at 44 stillinger er skjært vekk, og at lokale folk har mistet jobben.

– I forhold til at det er så mange lokale som blir oppsagt, så viser jo det at man er i et åpent marked hvor ting kan svinge ganske fort. Man bør ha et langsiktig perspektiv, det er jo en av grunnene til at jeg er negativ til at Sydvaranger skal få doble produksjonen og øke utvinningstempoet sitt. Det er unge folk som jobber i gruva, og vi ønsker jo selvsagt at de skal ha jobb lengst mulig, sier Hansen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark