Hopp til innhold

Tromsø får nytt forskningsskip

Regjeringen investerer 1,4 milliarder i nytt forskningsskip som skal stasjoneres i Tromsø.

Regjeringen bruker 1,4 milliarder på et nytt forskningsskip stasjonert i Tromsø-

VIDEO: Det nye skipet skal stå klart i 2015.

Norsk Polarinstitutt i Tromsø får et nytt isgående forskningsskip til en verdi av 1,4 milliarder kroner.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen beskriver båten som et isforsterket forskningsfartøy.

– Det blir et multifunksjonsfartøy, som i tillegg til klima- og polarforskning også skal drive ressursforskning, sier hun til NRK.

Skipet skal etter planen være ferdig i 2015, og brukes av Norsk Polarinstitutt, Universitetet i Tromsø og Havforskningsinstituttet.

Skipet vil ha hjemmehavn i Tromsø.

Viktig med kunnskap om Arktis

I regjeringens første nordområdestrategi fra 2006 ble det klart at et slik nytt skip skulle utredes.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier det nye forskningsfartøyet skal styrke Norge som polarnasjon.

– Det er helt avgjørende for havnasjonen Norge å ha det best tenkelige forskningsskipet, sier han til NRK., sier Støre og vedgår at skipet også en del av det å posisjonere Norge i nord:

– I Sjøforsvaret var det et begrep som het «Å vise flagget». Her bor vi, her bestemmer vi og her utvikler vi kunnskap. Det å vise frem et moderne forskningsskip, er et fint visittkort for Norge. Det vil være sjøfartsnasjonen, havfartsnasjonen og kunnskapsnasjonen Norge verdig.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell Bård framhever at skipet vil bli viktig i internasjonal miljøforskning.

– Vi må ha topp kunnskap om miljøet i polarområdene. Dette blir et miljøskip som vil bidra internasjonalt til tung kompetanse på miljø og klima, sier han til NRK.

– Enorm betydning

Jan-Gunnar Winther

Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther.

Foto: NRK

Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther var svært fornøyd etter å ha fått beskjeden.

– Det har en enorm betydning. Vi har manglet det verktøyet vi trenger for å gå inn og gjøre de studiene vi trenger i polhavet. Man kan nesten sammenligne dette som å gå fra en hammer til spikerpistol.

Winther mener skipet vil bli en viktig brikke i forskningsarbeidet i de polare strøkene, et fagfelt flere har interesse for.

– Mange nasjoner har bygget isbrytere de siste årene, også ikke-arktiske nasjoner, blant annet flere asiatiske land. Vi ser en enorm interesse for å vinne kunnskap om regionen. Kunnskap er basisen for alt det som skal skje i Arktis de kommende årene.

Erstatter «Lance» og «Helmer Hansen»

Det nye skipet skal erstatte dagens forskningsskip «Lance», og skipet som i dag drives av Universitetet i Tromsø, «Helmer Hansen».

«Lance» ble sjøsatt i 1978 som et kombinert fiske- og selfangstfartøy, og ble bygget om til forskningsskip i 1994. «Helmer Hansen» er også et ombygget fiskefartøy fra 1988.

Winther mener det nå er på høy tid med et nytt skip.

– Forskjellen vil bli enorm. Lance er et gammelt, utrangert skip som vi holder i drift, og det er nær pensjonsalder. Et nytt forskningsskip ser helt annerledes ut enn det det gjorde for 30 år siden.

Det nye fartøyet er spesialbygd som isgående forskningsfartøy, og vil gi helt andre muligheter til forskning og undervisning i polare områder enn fartøyene det skal erstatte. Skal vil brukes både i Arktis og Antarktis.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark