Hopp til innhold

Finnmark topper smittestatistikk

Dobbelt så høy smitterisiko ved helseinstitusjoner i Finnmark som i flere andre fylker – dårlig håndvask blant personell er en av årsakene.

Håndvask

Slurv med håndvask er en viktig årsak til at smitterisikoen er høyere på helseinstitusjoner i Finnmark enn flere andre steder, sier lege.

Foto: ColourBox

Risikoen for å bli smittet mens man er innlagt på sykestue eller sykehjem er nesten dobbelt så høy i Finnmark som i flere andre fylker.

Slurv med håndvask er en av årsakene, og Finnmark har ligget på toppen av statistikken i flere år, sier assisterende fylkeslege Bjørn Øygard.

– Veldig høye tall

– Funn som rapporteres inn fra fylkesinstitusjoner til et sentralt register, viser at Finnmark ligger veldig høyt på infeksjoner på våre helseinstitusjoner ute i kommunene i forhold til resten av landet, forteller han.

Ekstra risiko på sykehjem og sykestue

Smitten rammer først og fremst luftveier og urinveier gjennom bruk av kateter. Men en del pasienter får også infeksjon i sår etter operasjoner.

Det er ekstra høy risiko for å bli smittet i kombinerte institusjoner med både sykestueplasser og sykehjemsplasser.

Men noen storstilt ombygging er neppe aktuelt. Derfor må det gjøres en ekstra innsats for å hindre smitte, sier Øygard.

– Må vaske hendene mer

– Jeg tror nok det viktigste er at innsatsen settes på andre måter å bryte smitteveier på enn å bygge forskjellige hus eller forskjellige avdelinger. For eksempel med håndvask og med andre tiltak for å hindre smitteoverføring, sier han.

Ber kommunene skjerpe seg

Fylkeslegen har skrevet til alle kommuner og bedt dem skjerpe smittevernarbeidet. På sykehjemmet i Vadsø har de lykkes med den jobben, sier kommunelege Britt Larsen Mehmi.

– Det er viktig at alle ansatte er godt kjent med rutinene for å unngå smitte, og etterlever de. Vi er veldig stolt over tallene våre, og vi bruker jo mye tid på forebygging, så det viser jo at det nytter, sier Mehmi.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark