Hopp til innhold

Vil at hun skal gjøre det samme som «Fram»

Norsk Polarinstitutt ønsker å fryse inn forskningsskipet «Lance» i isen og la det drive over polbassenget med forskere om bord.

Forskningsskipet R/V Lance

I alt har 14 ulike forskningsinstitusjoner i inn- og utland meldt sin interesse for å delta på toktet med «Lance».

Foto: Sylvi Inez Liljegren

– Vi ønsker å fryse inn Lance å la henne drive med isen gjennom vinteren også meltesesongen. Siden isene har bløitt så mye tynnere beveger den seg fortere. Sannsynligvis blir vi spyttet ut av isen første gang tidlig på våren. Da går vi inn i isen igjen og fortsetterm sier Harald Steen, leder for NPs kompetansesenter for is- og klimaforskning (ICE) til NRK.

I månedsskiftet november-desember neste år, håper han på at forskningsskipet «Lance» kan gå inn i pakkisen nord for Nordaustlandet og Kvitøya og la seg fryse inn.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken, og de skriver at søknaden om støtte til ekspedisjonen ble sendt til Norges forskningsråd onsdag denne uka.

Instituttet søker gjennom polarprogrammet, og venter ikke svar på søknaden sin før på nyåret. Først da vet de sikkert om ekspedisjonen kan gjennomføres.

Gjør den det, vil forskerne gjenta noe av bragden som Fridtjof Nansen og hans mannskap gjennomførte i årene 1893 til 1896.

– Nansen brukte to og et halvt år

Da lot de polarskuta «Fram» fryse inn helt øst i polhavet, og drev med pakkisen til Framstredet mellom Svalbard og Grønland.

– Nansen brukte to og et halvt år. En fransk seilbåt som gjentok bragden nylig gjorde samme turen på 18 måneder. det viser hvor mye høyere farten på isens bevegelser er, sier Steen.

I alt har 14 ulike forskningsinstitusjoner i inn- og utland meldt sin interesse for å delta på toktet.

Etter planene skal de forske på alt fra havet til havisen, atmosfæren og små krepsedyr.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjør undersøkelser

Fram og Nansens hunder i polisen

«Fram»-ekspedisjonen gjorde en lignende ferd i perioden 24 juni 1893 til 13 august 1896.

Foto: Fridtjof Nansen / Nasjonalbiblioteket

En stor del av forskningen vil bli gjennomført av Meteorologisk institutt i Tromsø. De skal bruke turen til å teste ut sine klimamodeller for Arktis.

– Med mer åpent hav absorberer vannet mer energi, og det blir varmere. Jetstrømmene i havet reduseres og om resultatet av dette beveger værfenomener seg saktere. Vi vet ikke i hvor stor grad dette skjer, men dets skal undersøkes, sier Steen.

Det skal også gjøres målinger av istykkelsen, for å undersøke hvor fort den smelter, både på grunn av påvirkning fra havet og fra atmosfæren.

– Mange av målingene er gjort før, men da hadde polhavet stort sett flerårsis. Nå er mye av isen ettårs eller toårsis. den oppfører seg annerledes, sier Steen.

Blir krevende

Også oljeselskapet Statoil har forskere som er interessert på å være med på toktet.

Toktet skal holde på fram til juni i 2014. Etter planen skal forskerne være om bord en måned av gangen, og logistikken med å fly forskere til og fra båten vil være en av utfordringene med ekspedisjonen.

– Båten er sterk nok, men den skal jo fryses helt fast i isen, ikke ligge og duppe. Vi kan oppleve problemer med ising når vi jobber utendørs. I tillegg må man jo holde humøret oppe om bord. det blir en vitenskapelig feltstasjon, og det blir lange dager og mye jobbing om bord, sier Steen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark