Hopp til innhold

Svært vanskelige kjøreforhold i nord

Det ventes svært vanskelige kjøreforhold i Nord-Norge i dag. Årsaken er sterk vind og nedbør i alle mulige former.

– Temperaturen har økt mye det siste døgnet, spesielt i ytre strøøk. Dermed får vi plussgrader og nedbør som sludd og regn. Sammen med den vinden vi har, fører det til vanskelige kjøreforhold, sier meteorolog ved værvarslinga i Nord-Norge, Eirik Samuelsen til NRK.

Meteorologisk institutt har sendt ut et obs-varsel for hele Nord-Norge fredag. Det meldes om lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind og nedbør fra snø til sludd og regn i alle landets tre nordligste fylker.

Mot full storm ved kysten

Det kan bli opp mot full storm ved kystene i perioder, men vinden vil minke utover ettermiddagen i Nordland, Troms og Vest-Finnmark.

– Vinden varierer mye, fra sterk storm på kysten til vindstille i indre strøk. I ettermiddag og utover i helga vil vinden etter hvert minke på, sier Samuelsen.

Kai tatt av stormen

Han forteller at selv om temperaturene har kommet på plussiden langs kysten, er det fremdeles minusgrader i indre strøk.

Like etter klokka 12 kom meldingen om at en trailer kjørte av veien på E6 i Balsfjord. To fritidsbåter har også slitt seg på grunn av vinden, ved Håkøya og Skjelnan.

I Ullsfjord ble ei kai med nothus tatt av stormen i natt. Vrakgods fra kaia kan være farlig for småbåter, skriver politiet i sin logg fredag ettermiddag.

Tråler i trøbbel

Operasjonslederen i Troms politidistrikt går nå ut og oppfordrer bilister til å vise aktsomhet i trafikken og være tålmodige på grunn av de vanskelige kjøreforholdene.

Gratangsfjellet

Slik så det ut på E6 på Gratangsfjellet ved Øse fredag formiddag.

Foto: Vegvesenet

Tråleren «Remøy Viking» slet fortøyningen da den låt til kai i Breivika i Tromsø fredag formiddag. En slepebåt ble tilkalt og fikk ført tråleren tilbake til kai igjen.

Traaler sleit seg i Tromsø.

Tråler måtte få hjelp i Tromsø.


Stengte veier

I går skapte vinterens første skikkelig ruskevær store problemer for trafikken i Finnmark.

I Alta måtte mange passasjerer vente fra onsdag og langt ut på torsdag før de kom seg av gårde med fly. Flere veier i Finnmark var stengt for trafikk, mens forholdene var bedre i Troms.

Fredag har Kvænangsfjellet og veien gjennom Kaperdalen i Troms åpnet igjen etter å ha vært uværsstengt, mens det over Gratangsfjellet advares om glatt føre og vanskelige kjøreforhold.

På flere veier i fylket advarer Statens vegvesen om glatt veibane.

I Finnmark er Hamningbergvegen og veien mellom Skarsvåg og Nordkapp stengt på grunn av uvær, mens det er åpnet igjen over Ifjordfjellet.

Innstiller ferger og hurtigbåter

Uværet langs kysten skaper også problemer for hurtigrute og hurtigbåttrafikken, og reisene bør kontakte Hurtigruten for å få mer informasjon.

Mange fergesamband i Troms er stengt på grunn av uvær, og reisende bør sjekke med operatør på strekningen.

Ferga Stallovare har innstilt avgangen mellom Olderdalen og Lyngseidet. Årsaken er mye sjø, opplyser fergemannskapet.

Det er usikkert når fergesambandet kan tas opp igjen.

Hurtigbåten MS Kistefjell sine avganger fra Tromsø 13:45 og fra Harstad 17:30 er innstilt på grunn av uvær.

På fiskebankene utenfor kysten melder meteorologene i dag om full storm enkelte steder.

Men heldigvis kan det se ut til at vinterstormen snart er over, for denne gang.

– Mot neste uke ser varselet bra ut, med klart vær og fralandsvind, sier Samuelsen.