Hopp til innhold

Fiskebåt fikk trøbbel i 14 meter høye bølger - mannskapet er evakuert

I full storm og 14 meter høye bølger fikk de 14 sjøfolkene beskjed om å hoppe i sjøen før de ble heist opp i et redningshelikopter.

Reddet fra 15 meter høye bølger

Alle 14 som var ombord i fiskebåten Kamaro er nå reddet. Her er de tre siste med trygg grunn under beina igjen, etter å ha landet i Hammerfest.

Foto: Allan Klo / NRK

Nå er alle de 14 personene fra båten hentet opp av vannet.

To helikoptre var engasjert i redningsaksjonen, og like før klokka 15 kunne Hovedredningssentralen fortelle at det første helikopteret hadde heist opp 11 personer, som var på vei inn mot Hammerfest.

Et nytt helikopter ble sendt fra Hammerfest for å plukke opp de tre siste.

– Vi har fått melding om at de tre siste er kommet seg velberget av båten og er på tur inn til Hammerfest, sier operasjonsleder hos politiet i Vest-Finnmark Tommy Flåten.

– Traumatisk opplevelse

– Det har selvfølgelig vært en traumatisk opplevelse. De to første som ble heist opp ramlet faktisk ned i sjøen, sier Flåten som ikke har fått melding om noen skader på de som var ombord på «Kamaro».

Mannskapet fra fiskebåten ble fraktet til Hammerfest sykehuset etter at de kom i land, og etter tilsyn av lege ble det klart at samtlige var uskadd og i fysisk god behold.

Redningsaksjon

Hele mannskapet på 14 er nå reddet opp av fiskebåten Kamaro som fikk problemer i svært høye bølger utenfor kysten av Finnmark.

Foto: Kystvakten

Rederen lettet

Stig Ervik

LETTA: Reder Stig Ervik i Ervik Havfiske.

Foto: Einar Lindbæk, Fiskaren

Kort tid etter redningsaksjonen fikk reder Stig Ervik meldingen han hadde håpet på.

– Nå har jeg akkurat fått melding om at alt mannskap er reddet. For ti minutter, kvarter siden ble de tre siste plukket opp av redningshelikopteret, sier han til NRK.no.

Ifølge Fjordenes Tidende tok Ervik Havfiske over båten før denne turen. Samme avis skriver at båten er lastet med omkring hundre tonn fisk. Fem av seks utenlandske om bord er fra Færøyane. En er fra Litauen. Resten av mannskapet er fra Norge.

Fikk motorhavari

Autolinebåten «Kamaro» fra Selje i Sogn og Fjordane fikk motorhavari sør for Bjørnøya, og var siden onsdag på slep etter «KV Harstad» med retning Sørøysundet i Finnmark.

Men mye vind og høye bølger førte imidlertid til at slepet gikk svært sakte. Rundt klokken 11 fredag formiddag befant kystvaktskipet og autolinebåten seg 23–24 nautiske mil nordvest for Sørøya i Finnmark.

Skade på slepefestet

Til Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) gav «KV Harstad» i formiddag beskjed om at slepet var i ferd med å ryke. Årsaken var en skade der hvor slepet var festet om bord på «Kamaro».

– «KV Harstad» har problemer med slepet fordi slepevaieren gnikker mot skipssiden og det er bare et spørsmål om tid før det ryker, sa Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen til NRK klokken 12.00.

Disse bildene er filmet av Kystvakten selv mens kystvaktskipet KV Harstad forsøker å redde autolinebåten Kamaro i svært høye bølger ute i Barentshavet.

Autolinebåten Kamaro under slep fra Kystvakten

Hoppet i sjøen

Dermed måtte en redningsaksjon settes i gang. Klokken 13.20 startet et redningshelikopter arbeidet med å evakuere mannskapet.

Planen var opprinnelig at helikopteret skulle heise opp en og en fra dekket på fiskebåten. Full storm fra nord og opptil 15 meter høye bølger gjorde imidlertid at redningsfolkene har endret strategi.

– Det har vært for risikabelt å drive oppheising fra dekket på havaristen. De har derfor valgt å bruke en alternativ og sikrere prosedyre som gjør at mannskapet hopper over bord med overlevingsdrakter en og en, så blir de heist opp fra sjøen, sa redningsleder hos HRS Frode Iversen.

– Det er atskillig sikrere å hente de opp fra sjøen enn å heise opp folk fra et dekk som beveger seg flere meter opp og ned.

Kamaro

I kraftig vind og høye bølger har autolinebåten Kamaro vært på slep av KV Harstad. Fredag er slepet i fred med å ryke, og mannskapet må evakueres.

Foto: Kystvakta

Farlig redningsaksjon

Under redningsaksjonen blåste det full nordlig storm i området – og bølgene varopptil 15 meter høye. Situasjonen ble betegnet som farlig.

– Det er selvfølgelig farlig. Hadde det ikke vært det ville vi ikke evakuert dem, men akkurat hvor farlig det er er det veldig vanskelig å sette et mål på, uttalte redningsleder hos HRS Frode Iversen tidligere i dag.

Klokken 14.45 var «KV Barentshav» kommet til området for å støtte slepet av «Kamaro».

Politiet i Vest-Finnmark har også opprettet en pårørendetelefon. Telefonummeret finnes på HRS sine hjemmesider.

Kamaro 2

Kamaro på slep etter KV Harstad. Bildet er tatt torsdag morgen.

Foto: Kystvakta