Hopp til innhold

Leger anklager sykehus for ventelistejuks

Kirurger ved Hammerfest sykehus mener Helse Finnmark manipulerer operasjonsventelister for å spare penger.

Hammerfest sykehus

Kirurger og sykehusledelse ved Hammerfest sykehus er uenige om hvorvidt pasienter på venteliste håndteres forsvarlig.

Foto: Allan Klo/NRK

Finnmark Dagblad avslører mandag at det har gått en bekymringsmelding fra fem kirurger ved ortopedisk avdeling på Hammerfest sykehus, til Helse- og sosialavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark.

I brevet frykter legene for pasientsikkerheten, som følge av dagens håndtering av ventelistene for operasjon på sykehuset.

– Jukser for å spare penger

Ut fra korrespondansen som avisen har fått tilgang til, er legene uenige med sykehusledelsen om når pasientenes rettigheter i sykehuskøen faktisk er innfridd.

– Det å kalle en poliklinisk vurdering for behandlingsstart, og dermed unndra seg fra å holde fristen, er manipulering av ventelister for å unngå kostnader som et fristbrudd medfører, hevder legene i bekymringsmeldingen.

Legene mener det de kaller manipulering er uforsvarlig og ulovlig, men det fremgår ikke av saksdokumentene hvor lenge dette kan ha pågått, skriver Finnmark Dagblad

Fylkeslegen krever svar

Fylkeslege i Finnmark, Karin Straume, har allerede varslet tilsynssak, og bedt Helse Finnmark forklare seg, skriver avisen. Blant annet har fylkeslegen etterspurt dokumentasjon for å kunne vurdere om det foreligger brudd på helse- og omsorgslovgivningen.

– Legene har ansvaret

Informasjonssjef i HelseFinnmark, Ivar Greiner, sier det er legenes ansvar å gjøre vurderinger av pasienter i operasjonskø, og skyver dermed ansvaret tilbake på dem som står bak bekymringsmeldingen.

– Hvis brudd på prioriteringsveileder er kritikk mot ledelsen på klinikk Hammerfest sykehus, så er svaret at det er doktorene som er pålagt å følge den, sier han til avisen.

Greiner sier videre at helseforetaket skal kurse legene i å prioritere riktig, men innrømmer at sykehuset har en jobb å gjøre for å få bedre oversikt over ventelistene.