Hopp til innhold

Nei til beitenekt

Troms senterparti er redd for at Mattilsynet vil innføre beitenekt i Indre Troms. Leder Ivar B. Prestbakmo ber Landbruksdepartementet gripe inn slik at ikke bønder nektes å ha dyr på beite.

 

Det er bonde Hans Helge Høyland i Bardu som har fått brev fra Mattilsynet der de varsler at de kan komme til å pålegge han å sanke inn og beitedyrene og gjerde dem inn. Gårdbrukeren har vært utsatt for rovdyrtap de siste årene, og nå har en slagbjørn igjen vært i området og forsynt seg.

Redd for beitenekt

Leder i Troms Senterparti Ivar B. Prestbakmo er redd for konsekvensene for bøndene. - Nå er det kommet et varsel om pålegg til å ta dyrene ned av beite. Neste steg fra Mattilsynet kan være beitenekt og da er man på kant med rådende politisk oppfatning og det som ligger i Soria Moria-erklæringen, sier han. Han mener rådende politikk i dag er at det skal legges til rette for at man skal kunne drive aktiv bruk av utmarka i rovdyrutsatte områder.

Derfor ber Troms Senterparti Landbruksdepartementet om å behandle saken. I et brev til departementet ber partiet den politiske ledelsen om å ta tak i de prinsipielle spørsmålene om Mattilsynets bruk av beitenekt som virkemiddel i rovdyrutsatte områder slik at det fortsatt skal være mulig å drive aktiv beitenæring i landet, sier Prestbakmo

- Ikke diskutert i utgangspunktet

Distriktssjef i Mattilsynet Midt Troms Hilde Haug sier de har sendt et nytt brev til bonden om at de avventer å effektuere pålegget ettersom det har roet seg i området. Men det kan bli aktuelt i gjennomføre pålegget dersom bjørnen igjen blir aktiv. Hun avviser at de vil innføre generelt beitenekt. - Det å nekte bønder å sende dyr ut på beite om våren er et veldig dramatisk tiltak og da skal det være en dramatisk situasjon med stor fare for at dyra skal bli tatt av rovdyr. Det har vi ikke diskutert i utgangspunktet, sier hun. - Men vi må berge de sauene som blir utsatt for fare, og jeg kan ikke utelukke at vi må gi pålegg om at sauene må tas inn fra beite.

Resultatløs jakt

Det har vært jakta på bjørnen siden 6. august uten resultat. Seinest natt til søndag 13. august ble det funnet et ferskt kadaver som er dokumentert drept av bjørn. Også tidligere er det funnet kadaver i området. Et fellingslag har vært i aksjon, men har ikke klart å finne bjørnen.

Prestbakmo mener løsningen på denne problematikken ikke er å nekte bøndene å ha dyr på beite, men å satse på og ta skadedyrene. - Det å opprette et profesjonelt korps med jegere der staten dekke utgiftene, er kanskje det viktigste grep man kan gjøre, sier Prestbakmo.

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark