skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
EU-toppmøtene avsluttes med forevigelse av EU-landenes ledere, samt presidenten i EU-kommisjonen. Dette bildet er fra avslutningen av EU-toppmøtet i Brussel i mars 2004. (Foto: AFP/Scanpix)
EU-toppmøtene avsluttes med forevigelse av EU-landenes ledere, samt presidenten i EU-kommisjonen. Dette bildet er fra avslutningen av EU-toppmøtet i Brussel i mars 2004. (Foto: AFP/Scanpix)

Det europeiske råd

Det europeiske råd består av stats- og regjeringssjefene i de 25 medlemslandene i EU, samt formannen i EU-kommisjonen. De møtes minst to ganger i året, vanligvis i juni og desember, i de såkalte EU-toppmøtene.

Publisert 27.04.2004 12:40. Oppdatert 27.04.2004 13:46.
Av Benny André Johansen

Det europeiske råd trekker opp de viktigste politiske retningslinjene for hvordan EU skal utvikle seg. Dette gjelder alt fra mulige EU-utvidelser, reformer av EUs avtaleverk, og beslutninger i viktige politikk-områder – om alt fra endringer i landbrukspolitikken til viktige uttalelser i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

Når Det europeiske råd er blitt enige og kommet til sine politiske avtaler, skal Kommisjonen følge opp vedtakene ved å legge fram forslag for Ministerrådet og Europaparlamentet. Dermed blir det juridisk forpliktende avtaler i EU.

Det europeiske råd må ikke forveksles med Ministerrådet, som er hyppigere møter mellom fagministrene i medlemslandenes regjeringer – som for eksempel utenriks, landbruk og finans. Det europeiske råd må heller ikke forveksles med Europarådet, som er en internasjonal organisasjon uavhengig av EU der også Norge er medlem.


SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no