skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Gerhard Schröder opptrer som seierherre, mens Angela Merkel ikke kan skjule skuffelsen etter gårsdagens valg. (Fotomontasje: Michael Dalder/Reuters/Scanpix og Michael Kappeler/AFP Photo DDP/Scanpix)
Gerhard Schröder opptrer som seierherre, mens Angela Merkel ikke kan skjule skuffelsen etter gårsdagens valg. (Fotomontasje: Michael Dalder/Reuters/Scanpix og Michael Kappeler/AFP Photo DDP/Scanpix)

Tyrkia lettet etter tysk valg

Valget i Tyskland har ikke satt en stopper for Tyrkias håp om å bli medlem i EU, mener tyrkiske aviser.

Publisert 19.09.2005 11:15.
SE OGSÅ:
CDU-leder Angela Merkel har argumentert for at Tyrkia ikke bør få fullt medlemskap, og i stedet skal få et spesielt partnerskap med unionen. Tyrkia fryktet at en klar seier til Merkel ville ødelegge for medlemskapssamtalene, som skal innledes 3. oktober. I stedet er valgresultatet svært uklart, og Merkel har fått en tilbakegang i forhold til meningsmålingene. Det er tyrkiske medier glade for.

Spørsmålet om et eventuelt tyrkisk EU-medlemskap er en het potet i Tyskland. (Arkivfoto: Johannes Simon/AFP/Scanpix)
– Det ble ikke slik vi fryktet, erklærte avisen Aksam, mens avisen Milliyet slår fast at motstanden mot Tyrkia ikke hjalp Merkel til seier. Det samme skriver den populære Hurriyet. Det at Merkel ikke fikk en klar seier har eliminert muligheten for at Tyskland vil finjustere sin utenrikspolitikk i Tyrkias disfavør, mener avisen.

Under valgkampen fridde forbundskansler Gerhard Schröder til velgere blant de 2,6 millioner etniske tyrkere som bor i Tyskland ved å gi tydelig støtte til tyrkisk EU-medlemskap.

Tyskland er Tyrkias største handelspartner, og med de mange tyrkiske «gjestearbeiderne» som oppholder seg i Tyskland er forbindelsene mellom de to landene svært nære.

(NTB-AFP-Reuters)


SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no