Hopp til innhold

Hyllet de fattiges bankmann

Rundt 1000 gjester fra inn- og utland trampeklappet årets vinnere av Nobels fredspris, Muhammad Yunus og Grameen Bank, representert ved Mosammat Taslima Begum, fram for å motta prisen i dag.

Muhammad Yunus
Foto: Daniel Sannum Lauten / AFP

- Jeg er svært beæret over å motta denne meget prestisjefylte prisen. Vi er begeistret og overveldet over å ha blitt vist en slik ære, sa en strålende blid Muhammad Yunus, og fortalte at han nesten daglig har mottatt telefoner fra lånetakere i små landsbyer i Bangladesh, som vil fortelle hvor stolte de er over å ha fått en slik anerkjennelse.

Dronning Sofia spesialinvitert

Det var mange som ville hylle årets vinnere. Til klokkespill fra klokkenist Vegar Sandholt ankom både statsminister Jens Stoltenberg, stortingspresident Thorbjørn Jagland og visepresident Carl I. Hagen.

Kristin Halvorsen, Bjarne Håkon Hanssen, Knut Storberget og Trond Giske, samt stortingspolitikere som Erna Solberg, Siv Jensen og Heikki Holmås hadde også benket seg i den festpyntete salen i Oslo rådhus.

 

Dronning Sofia og Yunus' familie
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

 

Til stede var også blant andre Gro Harlem Brundtland, krigshelten Gunnar Sønsteby, Liv Ullmann, Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og politidirektør Ingelin Killengren.

Spanias dronning Sofia, som lenge har støttet Yunus og hans arbeid, kom direkte fra Gardermoen til Oslo rådhus og tok plass på første rad like før seremonien startet.

Slengkyss til Yunus

Blant kjente navn på gjestelisten sto dessuten skuespillerne Sharon Stone og Anjelica Huston, vertinnene for årets Nobelpriskonsert, som finner sted i Oslo Spektrum i morgen, hvor også en annen av dagens gjester, Yunus' datter Monica Yunus, er en av de både norske og internasjonale artistene som skal opptre til ære for fredsprisvinnerne.

De to skuespillerkollegaene fulgte begge engasjert og opplagt med i utdelingsseremonien. Mens Sharon Stone smilte til kamera som sveipet forbi henne under utdelingen, og var tydelig rørt flere ganger, fikk Yunus med seg slengkyss fra Anjelica Huston.

 

Sharon Stone
Foto: Daniel Sannum Lauten / AFP

Minske kløften mellom islam og Vesten

I sin tale trakk leder av Nobelkomiteen Ole Danbolt Mjøs fram at de som kjente til Yunus og Grameen Bank, mente de burde fått Nobels fredspris for lenge siden.

- I 2002 sa Bill Clinton: "Dr. Yunus er en som burde ha blitt tildelt Nobels fredspris for lenge siden, og jeg vil fortsette å si det til han endelig får den." Nå trenger ikke Clinton å bekymre seg lenger, sa Danbolt Mjøs og smilte.

Han understreket at med årets fredspris ønsker Nobelkomiteen å sette søkelyset på dialog med den muslimske verden, på kvinneperspektivet og på kampen mot fattigdom.

- Det er en viktig oppgave for oss å prøve og gjøre kløften mellom Vesten og islam mindre. Altfor ofte snakker vi ensidig om hvor mye den muslimske verden har å lære av Vesten. Innenfor mikrokreditt er det motsatt: Vesten har lært av Yunus, av Bangladesh og av den muslimske delen av verden, sa Danbolt Mjøs og høstet applaus fra Yunus' delegasjon på 80 personer og resten av gjestene.

 

Dansegruppe fra Bangladesh
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Fargerikt innslag

Oslo rådhus er en velegnet arena for en storslagen seremoni som utdelingen av Nobels fredspris er. I år er det 75 år siden grunnstenen ble lagt for Rådhuset, som ble innviet våren 1950, og i en årrekke har fredsprisseremonien funnet sted nettopp her. Før det foregikk seremonien i Universitetets Aula og i Nobelinstituttets lokaler.

I flere dager har dekoratørene jobbet intenst med å få på plass alle blomsterdekorasjonene. Rødt, orange og gult skapte en glødende ramme rundt høytideligheten. 12.000 stilker med blomster var møysommelig plassert. Nelliker, roser "Mary Clair", orkideer, Flamingoblomst, Ilex (røde bær), aspedistrablader og røde pinner.

Trillende toner fra super-sopranen Renée Fleming og de fargerike folkedraktene til dansegruppen Nrityanchal fra Bangladesh harmonerte godt med fargespillet ellers i Rådhussalen under seremonien.

Til begeistret applaus fra fredsprisvinnerne danset gruppen smilende over gulvet, strødde konfetti foran de kongelige gjestene og avsluttet oppvisningen med hvite fredsduer og et digert bangladeshisk flagg. Gjestene jublet og mindre flagg vaiet spredt rundt i salen.

 

Dansegruppe fra Bangladesh
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Dreining til kamp mot terrorisme

-  Det nye tusenåret ble innledet med en stor global drøm. Verdens ledere kom i år 2000 sammen i FN og vedtok blant annet et historisk mål om å halvere fattigdommen innen 2015. Men så inntraff 11. september og Irak-krigen og plutselig mistet verdensopinionen fokus på denne drømmen, og og vi så at verdensledernes oppmerksomhet dreide fra bekjempelse av fattigdom til bekjempelse av terrorisme, sa Yunus i sin takketale.

Han hadde klar adresse da han understreket at han mener det er bedre å bruke ressurser på å forbedre de fattiges liv enn å bruke dem på våpen.

Også Ole Danbolt Mjøs oppfordret til økt fokus på bekjempelse av fattigdom da han avsluttet sin tale slik: "I morgen skal vi sammen skynde oss videre mot målet om en verden uten fattigdom."

 

Fakkeltog
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

500 i fakkeltog

I kveld ble fredsprisvinnerne møtt med jubel og sang av det tradisjonelle fakkeltoget foran Grand Hotel i Oslo sentrum. Over 500 mennesker deltok i fakkeltoget, og flere sto og ventet foran hotellet. - Gratulerer og velkommen til Oslo, ropte folkemengden.

Fredsprisvinnerne hilste folket med hevede armer og store smil fra hotellets balkong.

 

Nobel-diplomet