Les historia om bryllaupskakene. Alt frå fruktkakene til 270-kg-kaka til dronning Victoria.
SE OGSÅ: |
- 80 kilo bryllupskake
80 kilo tung, - og i fem etasjer. Ja, slik blir bryllupskaka til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Planleggingen av kaka startet for tre måneder siden. (23.04.2002)
|
|
ALT OM: |
|
Mette-Marit-kaka
Kaka til kronprinsbryllaupet i fjor var ei tradisjonell engelsk kake med sju etasjar. Kaka vart laga av konditormeister Georg Duller på Halvorsens Conditori.
Bryllaupskaka tok lang tid å lage.
|
Kronprins Haakon skar opp bryllaupskaka med sabel. Foto: NRK |
Kakebotnane vart dynka med rom og konjakk i 14 dagar før lokket vart lagt på. Denne typen kaker held seg svært lenge, og i fylgje tradisjonen skal ein halde av den øvste kaka til sylvbryllaupet.
Bryllaupskaka til Märtha og Olav
Birger Møllhausen fekk oppdraget med å lage bryllaupskaka til bryllaupet i 1929.
|
Birger Møllhausen laga kaka til bryllaupet i 1929. Foto: Møllhausen |
Han var berre 29 år gamal då han fekk det ærefulle oppdraget. Kaka vart laga etter engelsk mal og var på tre etasjar.
|
Bryllupskaka til bryllupet mellom Edward og Sophie Rhys-Jones |
Pompøse britar
Det britiske kongehuset er kjend for pomp, prakt og glamorøse festar. Mest sannsynleg er dei mest spektakulære og eksklusive bryllaupskakene laga til kongelege bryllaup i Storbritannia.
Bryllaupskaka til Charles og Diana var 1,5 meter høg og vog 76 kg. Rykta seier at kaka kosta godt over 50 000 kr.
|
Dronnning Victoria |
Bryllaupskaka til dronning Victoria i 1840 vog ikkje mindre enn 270 kg. Ein imponerande storleik!
Til bryllaupet mellom prins Edward og Sophie Rhys-Jones i 1999 arbeidde seks menneske i 515 timar for å laga kaka. Kaka var i sju etasjar og all pynten var handlaga av sukker.
Tradisjon og historie
Det var ein romersk tradisjon å bake søte fruktbrød til bryllaup. Brudgommen skulle ete ein bit, og etter det bryte bitane over hovudet til brura. Dette gjorde dei for å markere dominansen til brudgommen over brura. Smulane som fall på golvet skulle gje fruktbarheit, og gjestane kasta seg over dei.
På 1700-talet la dei smulane under hovudputa til unge ugifte for at dei skulle drøyme om den kommande ektemaken. Det seiast at dette er opphavet til den engelske tradisjonen med å sende ein bit av bryllaupskaka til gjestane.
I engelsk tradisjon lagar ein bryllaupskakene av tung fruktkake. Den kan lagast i lang tid før bryllaupet, og er haldbar lenge nok til å vare til fyrste barnedåp… Dei fyrste etasjekakene med fruktkake vart laga til dei britiske kongelege.
Dei tre etasjane symboliserar tre ringar: Trulovingsringen, gifteringen og endeløyseringen. Middelklassen tok snart etter dei kongelege, og etasjekakene vart populære utover 1800-talet.
Ofte laga ein så mykje kake at toppen vart ståande urøyrt. Med det kom tradisjonen å spare toppen til den fyrste barnedåpen, ein tradisjon som lev vidare i dag.
Av Erik Bolstad