skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Toppbanner 2_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset > Prinsessebryllupet Sist oppdatert 11:17
Ansvarlige for bryllupssidene:
Tor Berre og Erik Bolstad
Telefon:
23 04 26 43 (Oslo)
73 88 12 00 (Tyholt)
Les gjerne gjennom
før du sender inn spørsmål!

 

Kongens tale

Kongens tale til brudeparet:

Publisert 24.05.2002 20:37. Oppdatert 24.05.2002 21:10.

Your Majesties,
Your Royal Highnesses,
Exellencies,
Ladies and Gentlemen,



Last year we celebrated Mette-Marit and Haakons wedding in Oslo. This year we hage moved north, and the Queen and I would like to welcome all of you to Trondheim and Stiftsgården, our home away from home, not this tent but the house next door. And most of all we are glad to welcome You to the celebration of Marthas and Aris wedding.

The relationship between daughter and father is a very special one, and I hope that all foreign guests will understand that I would like to continue in norwegian.


Kjære Martha og Ari,


Ved at du gifter deg i dag Martha, markerer på flere måter slutten på en av livets viktigste faser for mor og meg. Nå er både du og Haakon gifte og har fått deres eget. Vi er ikke lengre deres nærmeste.

Du Martha, går inn i en ny fase av ditt liv, Ari er nå din nærmeste, og dere skal bygge et liv sammen. Grunnmuren skal være den kjærlighet som dere har bekreftet overfor hverandre i dag.

Jeg gleder meg til å følge med på det livet dere skal bygge sammen. Det jeg er sikker på er at det ikke blir noe standardliv.

Ingen av dere er hva man kan karakterisere som A-4 mennesker. Dere finner deres egen vei, og den veien er ofte både spennende, original og uventet.

Jeg har aldri hatt noen spesiell mening om hvordan mann du skulle gifte deg med. Mor og jeg har vært opptatt av at dette skulle være ditt valg uten at vi skulle legge noen føringer for deg. Dette betyr ikke at vi har vært uinteressert, og vi har hatt mange tanker om hvem som skulle passe for deg. Det er et karaktertrekk vi tydelig har sett at man trenger for å være gift med deg, og det er et åpent sinn!

Derfor er det godt å konstatere at om vi skal sammenfatte en karakteristikk av deg, Ari, så må det være at du er en person med et åpent sinn. Du møter dagen med forventning, og i tillit til at den vil bringe noe som er positivt inn i ditt og dine nærmestes liv. Du avviser aldri en ny tanke og du lever i tiden, åpen for de utfordringer og gleder
hver eneste dag gir. Denne innstillingen til livet som du representerer har gitt Dronningen og meg en ny dimensjon til våre liv.

Nå når du skal være Marthas nærmeste er jeg også veldig glad for å ha erfart at du er både snill og oppmerksom. Men viktigst av alt Ari Du er den som har fått Martha til å stråle!! Det har vi sett de siste månedene, og ikke minst ser vi det i dag!

Nå stråler du snart av hver øye, men det skal vi ta (...) Martha, det er godt å se deg stråle slik du gjør i dag. Du har alltid vært en gladjente. Latteren din er sjelden langt unna, og når den springer ut er den farlig smittsom. Ditt gode humør er det tydeligste tegn på at du er et følelsesmenneske, men dine følelser kommer også fram gjennom ditt engasjement og ditt temperament. Latteren er det mest framtredende, men når du er sint eller føler urettferdighet er det lett å oppdage det også.

Du er en dristig person, det gjelder ikke bare på det fysiske/praktiske plan, men kanskje like mye på det mentale og intellektuelle plan. Dette sammen med din sterke nysgjerrighet gjør at det alltid har vært spennende å følge med deg. Noen ganger litt for spennende for oss som foreldre. Og her vil jeg advare deg Ari, det kommer til å skje ting som du ikke er forberedt på og som du ikke har visst om. Jeg tror imidlertid at du vil erfare det samme som Dronningen og meg hun forteller alt.

Martha, du har hatt en fenomenal evne til å komme ned med begge bena på jorda, bortsett fra når du hopper i strikk. Da er det jo meningen at man skal dingle fra strikken med hodet ned. Det er for øvrig et veldig godt eksempel Ari, på at hun forteller alt etterpå.

Martha du har skaffet deg rikelig med erfaringer som jeg er sikker på at du tar med deg videre i livet og som vil hjelpe deg i dine fremtidige utfordringer.

Ari og Martha, dere er begge personer som i stor grad lever i tiden. Og for å bruke et ord i tiden skal dere nå drive teambuilding for to. Det er en utfordring som jeg vet at dere er opptatt av og som jeg ønsker dere lykke til med. Dere står på startstreken til et samliv, nå skal dere skape noe som ingen andre har skapt før dere. Dette skal være deres og deres alene.

Vi andre gleder oss til å være tilskuere.

Jeg vil gratulere dere med det valg dere har bekreftet i dag, og ønsker dere lykke til med alle de valg som ligger foran dere.




 
Vær med på hele Norges gratulasjon til Märtha og Ari
10 SISTE KONGEHUSET
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no