Hopp til innhold

Polakker kan tjene mer i trygd enn lønn

Fremskrittspartiets modell for barnetrygd kan bli gullgruve for utlendinger som jobber i Norge.

De polske arbeiderne Pawel Motyka og Marcin Dudek ved inngangsporten til Operaen.
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

FrP vil samle all offentlig støtte til barnefamiliene, som kontantstøtte og barnehagesubsidier, i èn stor barnetrygd.

Beregninger gjort av Finansdepartementet viser at blir det minst 7500 kroner per barn i måneden. Det er mer enn en gjennomsnittlig månedslønn i for eksempel Polen.

Vil lekke milliarder

I følge EØS-reglene må pengene utbetales til folk fra EØS- og EU-land som arbeider i Norge, selv om de har familiene sine i hjemlandet. Forutsetningen er at vedkommende som bor i Norge er medlem i Folketrygden.

- Det vil de helt klart. EØS-avtalen sier helt klart at all støtte som gis til personer som skal bistå barnefamilier må gis til EØS-borgere, selv om familien bor i et annet land, sier jusprofessor Hans Petter Graver  til NRK.

Det omfatter folk i hele EU i tillegg til EØS-landene.

Det betyr i så fall eksport av flere milliarder velferdskroner.

- Ikke eksportvare

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen sier at partiet er i mot å gi pengene til folk som bor i andre land.

- Fremskrittspartiet ønsker på prinsippielt grunnlag ikke at norske velferdsordninger skal eksporteres til utlandet, sier Amundsen. - Vi må innrette dette slik at utenlandske statsborgere ikke kan utnytte støtteordningen.

Vanskelig å omgå

Å komme utenom EØS-reglene er imidlertid enklere sagt enn gjort.

- Det er mulig å søke kommisjonen om å få unntatt spesielle ytelser, men kommisjonen fører en veldig streng praksis. De avslo for eksempel å gi unntak fra kontantstøtten for noen år siden, sier jusprofessor Graver.

AKTUELT NÅ