Hopp til innhold

Fattige mødre glemt i valgkampen

- Fattige mødre i Norge opplever en brutal diskriminering, sa Kåre Willoch i sitt innlegg i debatten på Litteraturhuset i kveld.

Fødselspenger er skjevt fordelt, mener Kåre Willoch
Foto: NRK

SE DEBATTEN HER

Litteraturhuset var fyllt til trengsel under Aftenposten og NRKs debatt i kveld om temaene som har forsvunnet i valgkampens hete.


Forskning og utdanning, likestilling, kultur, utenrikspolitikk, klima, norsk krigsdeltagelse er politiske saker politikerne dysser ned i valgkampen.
Statsviter Hanne Marte Narud innledet med å si at partiene tier om saker de vet det er vanskelig å vinne velgere på.

Slik unngår SV fattigdomsspørsmålet fordi de sitter i regjering, og slik unngår høyresiden klimaspørsmål som innebærer snakk om å øke avgifter.
Hvorfor er det ingen som snakker så busta fyker om disse temaene i valgkampen? Det ville debatten i kveld ha svar på.

Fattige mødre diskrimineres


- Fattige mødre i Norge opplever en brutal diskriminering, sa Kåre Willoch i sitt innlegg i debatten på Litteraturhuset i kveld.


Det var ventet at han ville ta opp saken, men mer overraskende at han satte den i sammenheng med et aborttallene øker i Norge.


- De mest vanskeligstilte unge mødrene får under 10 % av det de best stilte foreldre-parene får av fødselspengene, og denne urettferdigheten er med på å øke antallet aborter, mente Willoch.


Da debatten etterpå åpnet for innlegg fra salen gikk jordmor, Liv Kjersti Skjeggestad på talerstolen. Hun refererte til at det er en generell politisk enighet om at aborttallene må ned, men at temaet blir usynlig i valgkampen.

Liv Kjersti Skjeggestad, generalsekretær i livsvernorganisasjonen Menneskeverd

Liv Kjersti Skjeggestad, generalsekretær i livsvernorganisasjonen Menneskeverd

Foto: NRK

- Jeg er veldig glad for at Willoch står sånn for de unge mødrenes sak. En sum på 150 000 kroner til en fødende bør være et minimum, og jeg mener vi bør investere i kvinner og menn som ønsker å få barn tidlig, sa Liv Kjersti Skjeggestad.

Klimaforliket ødelegger

Hvilke temaer viker politikerne unna i valgkampen? Aftenposten og NRK spurte om dette i Litteraturhuset, på radio og på nettet.

Anne Enger, tidligere leder i SP, i dag Fylkesmann i Østfold trakk frem likelønn til kvinner og menn som en av de aller viktigste sakene.


- Det er nødvendig blant annet for å få tiltrekkelig antall ansatte i barnehager og skoler, hvor vi kommer til å trenge arbeidskraft.


Klima har heller ikke blitt det store temaet i valgkampen. Anne Enger mente det kan skyldes klimaforliket partiene har forpliktet seg til. Når det er formell enighet, blir heller ikke klimatrusselen utdypet og debattert.


Hanne Marte Narud, professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo påpekte at miljø slett har ikke vært fraværende i valgkampen.


- Klimakrisen har tvert i mot i det siste vist seg å være nummer to på dagsorden, sa hun.


- Både aktivister og andre ønsker f. eks at klima og miljøpolitikk skal være aktuelt. Likevel er dette blitt usynlig i valgkampen, mener Knut Olav Åmås, debattredaktør i Aftenposten. Han ledet debatten sammen med Ellen Wesche Guttormsen fra NRK.

Willoch inn for miljø-avgifter

Kåre Willoch tror politikerne delvis unngår temaet fordi løsningene er ubehagelige for forbrukerne på kort sikt.

- Vi må legge om forbrukspolitikken. Jeg tror ikke verden klarer å løse klimaproblemet ved å bevilge til teknologi. Vi må legge om skattesystemet til et økologisk skattesystem. Det vil si flere avgifter på det som gir utslipp, men lavere skatt til det som er miljøvennlig.

- For hver milliard man tar inn i avgift, kan man gi to milliarder tilbake til samfunnet, sa Willoch.

Statsviter Hanne Marte Narud sier det ikke er for sent sette fokus på viktige sakene som partilederne har unngått til nå.

I analyser fra tidligere valg ser vi at det ofte er sakene som blir belyst på tampen av valgkampen som blir avgjørende for hva folk stemmer, sa hun.



Glemmer en hel sektor

Mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus i Oslo får inn prøver og tester etter virus A (H1N1)
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Knut Olav Åmås, debattredaktør i Aftenposten undrer seg over at det er taust rundt saker som berører forskning og utdanning.
- Hvis politikerne tror dette er temaer som er for tunge og kjedelige for folk, glemmer de at en sektor bestående av titusener, kanskje rundt hundre tusen forskere og studenter er opptatt av nettopp disse sakene, sier Knut Olav Åmås.

Målet med kveldens debatt var å kartlegge hvilke temaer som forsvinner i valgkampen, og gi noen svar på hvorfor.

Innledere i debatten var Kåre Willoch, tidligere statsminister for Høyre, Anne Enger, tidligere leder for SP, i dag Fylkesmann i Østfold og Hanne Marthe Narud, professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo.

Litteraturhuset
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

AKTUELT NÅ